Gerechten met gember

Vroeger kende ik gember alleen als die gesuikerde bolletjes in siroop uit een potje. Stemgember heet dat. Bah, wat vond ik die vies zeg. Gelukkig komt wijsheid met de jaren en ik ontdekte het bestaan van de verse variant. Wat een verademing! Stemgember vind ik nog steeds niet lekker maar verse gember is een heerlijk frisse en pittige smaakmaker in tal van gerechten. Ik kon het dus ook niet laten om de lekkerste gerechten met gember met je te delen en een paar gemberweetjes op een rijtje te zetten.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Gemberweetjes

  • Hoe ouder de stam, hoe scherper de smaak. Wel is ‘ie dan ook wat vezeliger qua structuur dus lastiger om te verwerken.
  • De potjes uit de supermarkt met de gedroogde variant zijn scherper van smaak dan de verse.
  • Het is onderdeel van verschillende kruidenmengsels zoals speculaas en kerrie.
  • Het heeft veel positieve werkingen, het zou onder meer helpen bij reisziekte.

Snelle gembercurry met varkensvlees

Hoewel in Nederland gember meestal in zoete gerechten wordt toegepast (peperkoek, pepernoten,  speculaas etc.) moet ik bekennen dat gember sterk mijn voorkeur heeft in hartige gerechten zoals bijvoorbeeld een curry of een marinade voor vlees.

Snelle gembercurry met varkensvlees

Gemberkoekjes

Op aandringen van mijn collega’s echter waag ik me deze keer ook aan een eenvoudig gemberkoekje. Eerlijk is eerlijk, een vers gebakken koekje is altijd lekker, ook als het naar gember smaakt.

Gemberkoekjes

Lees meer: