Hoe weet je of je avocado rijp is?

Let’s face it: als avocadoliefhebber heb je vast wel eens in de supermarkt in de vruchten staan knijpen om te zien of ze rijp zijn. Helaas is dit systeem niet waterdicht én bovendien niet zo vriendelijk voor je avo. Door het knijpen kunnen er beurse plekken ontstaan en dat is zonde van mooie exemplaren in wording. 

Gelukkig is er een veel betere manier om te checken of je avocado rijp is zonder te snijden. Het geheim zit hem in de pit die aan de bovenkant van de vrucht zit, zoals te zien op bovenstaande foto. Aan de hand hiervan zijn er drie mogelijke uitkomsten:

Onrijp: het pitje moet je gemakkelijk kunnen verwijderen met je vingers. Is dit niet het geval? Laat hem dan nog even op de fruitschaal liggen, want je avocado is nog niet rijp.

Precies goed: komt er na het verwijderen van de pit een heldere, lichte kleur tevoorschijn? Gefeliciteerd, je hebt de avolotto gewonnen en jouw exemplaar is klaar om verwerkt te worden in een lekker gerecht. Probeer bijvoorbeeld eens deze recepten met avocado.

Overrijp: is de holte van de pit bruin nadat je hem hebt verwijderd? Helaas, dan is de avocado niet meer in topconditie en waarschijnlijk al bruin geworden van binnen. Om dit te checken, kun je hem wel altijd even opensnijden. Misschien valt het mee met het aantal bruine plekken en kun je deze wegsnijden.

That’s it! Deze truc kun je vanaf nu altijd gebruiken om te checken of je avocado rijp is zonder hem open te snijden. Enne, nu niet meer stiekem vruchten knijpen in de supermarkt, he!