1. Traditie

Dat de T-bonesteak eenzelfde vorm heeft als Toscane is een bijzonder toeval – Bistecca alla Fiorentina is al honderden jaren oud en was oorspronkelijk een feestmaal voor de rijken van Florence. Traditioneel hoort de snit twee vingers dik te zijn, wordt het vlees gegrild op houtskool en gegeten met bonen. Heb je geen barbecue of houtskoolgrill? Gebruik dan een gietijzeren pan en laat die loeiheet worden voor het beste resultaat.

2. Vet geeft smaak

De T-bonesteak is goed gerijpt en heeft een flinke vetrand, maar het vlees zelf is mager en mals – perfect om te grillen! Het vet is belangrijk, want het geeft veel smaak af aan het vlees en laat zien dat het dier goed heeft gegeten en geleefd.

3. Temperatuur

Bij het bereiden van Bistecca alla Fiorentina is de temperatuur essentieel, want je wil het vlees rood eten. Laat het vlees eerst minimaal vier uur op kamertemperatuur komen, zo gaart het vlees sneller en gelijkmatiger. De ideale kerntemperatuur is 45 graden; met een kernthermometer zie je wanneer het vlees precies klaar is.

4. Smaak

Het vlees van de T-bonesteak van de Lindenhoff is dry-aged, wat betekent dat er al veel vocht uit is. Hierdoor is het vlees malser en de smaak geconcentreerder. Ook hoeft het vlees minder lang te garen, dus let goed op dat je de T-bonesteak niet te lang grilt. Het vlees is enorm
smaakvol, dus met wat zeezout en peper afmaken na het grillen is meer dan voldoende. Zonder saus en andere overheersende smaakmakers komt de smaak van het vlees het beste tot zijn recht.

5. Rechtop grillen

Gril de T-bone eerst rechtop, zodat het op het bot staat – zo bedruipt het vlees zichzelf met de smakelijke vetten. Ook het bot komt dan op temperatuur zodat het vlees gelijkmatig gaart.

6. Draaien en prikken

Bistecca alla Fiorentina wordt slechts twee keer omgedraaid – op deze manier krijg je de mooiste grillstrepen op het vlees en kan het vet in alle rust smelten. Prik niet in het vlees om het te keren, prik hooguit één keer met een kernthermometer, want je wil alle sappen behouden. Laat het vlees na het keren verder garen op lagere temperatuur, zodat de rook zijn werk kan doen voor de smaak en het vlees vanbinnen mooi rood blijft. Laat de steak voor het aansnijden even rusten onder aluminiumfolie, dan zakken de sappen terug in
het vlees. Mangiamo!

Zelf aan de slag met dry-aged T-bonestake met een mooie vetrand? Bestel hem online via Lindenhoff.nl, dan zoekt Bert hem voor je uit en krijg je hem thuisbezorgd.