Panna cotta basisrecept

Wil jij zelf de perfecte panna cotta maken? De onderstaande tips zullen je helpen om een succesnummer van dit romige toetje op tafel te zetten. Maar voordat we kunnen beginnen, leggen we je eerst uit wat panna cotta eigenlijk is. Deze lekkernij is een dessert uit Piëmont in Noord-Italië. Deze regio staat bekend om het gretige gebruik van room en laat dat nu net zijn waar het toetje bekend om staat! Wat in het recept vaststaat is de verhouding tussen de vloeistof, de suiker en de gelatine. Met de vloeistof kun je variëren – je kunt alleen melk of alleen room gebruiken of een deel vervangen door Griekse yoghurt, crème fraîche of koffielikeur. Ga jij gelijk met het basisrecept aan de slag?

perfecte panna cotta

De lekkerste Italiaanse recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De perfecte panna cotta

1. In balans

De verhouding tussen gelatine en room werkt nauw bij panna cotta. Te weinig gelatine en het wordt niet vast, te veel gelatine en de panna cotta wordt te stijf. Met 3,5 blaadjes gelatine (6 g) op 700 ml room (slagroom plus melk) zit je goed.

2. Koude douche

Weken in ijswater maakt de gelatine zacht zonder dat hij oplost. Het koude water maakt het eiwitnetwerk van de gelatine vochtig waardoor hij gelijkmatig op kan lossen in de warme room. Doe je dit niet dan klontert hij samen. Knijp bij het uitlekken zo veel mogelijk water uit de gelatine zodat de verhouding met de room goed blijft.

3. Grote verdwijntruc

De geweekte en uitgeknepen gelatine lost gelijkmatig op in de warme room. Zorg dat de room niet kookt, anders wordt de gelatine te heet en verliest hij zijn werking. Wanneer je het mengsel in een fijne zeef kunt zeven is de gelatine goed opgelost. Zitten er nog klontjes in, doe ze dan terug in de pan met de room en laat ze oplossen op laag vuur.

4. Favo smaak

In plaats van vanille kun je je panna cotta ook een andere smaak geven. Met dezelfde hoeveelheden room, suiker en gelatine kun je bij voorbeeld ook gember, steranijs of laurier in het mengsel laten trekken.

5. Mooi merg

Laat de warme room al iets afkoelen voor je hem in de vormpjes schenkt. Zo wordt hij al iets dikker en blijft het vanillemerg mooi over de room verdeeld.

6. Vormpjes

Conische vormpjes (van smal naar breed) zijn ideaal omdat de bodem van de panna cotta dan wat breder is en hij steviger staat. Wanneer je rechte ramekins gebruikt, kan de panna cotta iets inzakken.

7. Lossen

Het is het makkelijkste om de vormpjes kort in heet water te dippen en de panna cotta op bordjes te storten. Door de warmte smelt de gelatine aan de buitenkant van de panna cotta en zal hij loslaten. Ga niet met een mes snijden als hij vastgezogen blijft zitten, maar beweeg voorzichtig met een vinger aan de rand tot hij loslaat.

Panna cotta recepten

Heb jij de basis onder de knie? Dan kan je volop gaan variëren! Varieer er lustig op los met frambozen, chocoladesaus of sinaasappelschil. Wij hebben alvast onze favoriete recepten op een rijtje gezet.

Panna cotta met balsamico

Panna cotta is een allemansvriend. Probeer eens dit recept met balsamico. Verrassend (en) lekker! Gebruik wel balsamico van goede kwaliteit. Deze is zoeter en stroperiger dan een gemiddelde balsamico.

Panna cotta met balsamico

Panna cotta met balsamicovijgen

De vijgen zorgen voor een fris zuurtje bij zoete gerechten, zo ook deze panna cotta. Gebruik ook bij dit dessert balsamico van goede kwaliteit.

panna cotta

Panna cotta met kersensaus

Liever zoet? Dan is deze variant met kersensaus wat voor jou! Niet alleen prachtig van kleur maar ook heerlijk van smaak. Win-win!

Zo maak je de perfecte panna cotta