1. Het rijzen

In een zakje droge gist zitten duizenden hele kleine levende organismen die zich voeden met de suiker en zetmeel uit de bloem, boter, melk en eieren. De gistcellen zetten de suikers om in belletjes koolzuurgas, waardoor het deeg gaat rijzen en lekker luchtig wordt.

2. Ideale temperatuur

Gistcellen zijn nogal gevoelig als het op temperatuur aankomt – is het te koud doen ze het niet zo goed, is het te warm gaan ze dood. Gist gedijt het beste bij temperaturen tussen de 20 en 40 graden – daarom moet je de melk eerst iets opwarmen, zodat het deeg de juiste temperatuur heeft. Door de droge gist, die gedehydrateerd is om het inactief te maken, met warme melk te mengen, maak je het weer vloeibaar zodat je het makkelijker door het deeg kunt mengen.

3. Goed kneden

Het deeg bevat boter, eieren en melk wat betekent dat het veel plakkeriger wordt dan bij – voorbeeld brooddeeg. Het zal eerst iets moeilijker zij n om mee te werken – probeer vooral niet te veel bloem toe te voegen – maar door grondig te kneden zullen zich glutenketens vormen en krijg je meer lucht in het deeg met als resultaat zachte, fluffy broodjes.

4. Het narijzen

Na de eerste rijzing maak je bolletjes van het deeg en laat je ze opnieuw rijzen, dit noemen we ook wel ‘narijzen’. Hierdoor kun je de broodjes na het afbakken makkelijk uit elkaar halen.

5. Op tijd stoppen

Het deeg is goed gerezen wanneer het in volume is verdubbeld. Laat het beslist niet langer rijzen, want de gluten kunnen dan meer uitrekken dan ze aankunnen, waardoor de ketens afbreken en de broodjes in de oven inzakken.

6. Gouden gloed

Als je de broodjes voor het bakken met melk bestrijkt, zal de suiker in de melk tijdens het bakken karamelliseren en krijgen de broodjes zo een mooie goudbruine kleur.

Benieuwd naar hét recept voor perfecte sticky buns? Je vindt het recept in Foodies’ november. Ren nu snel naar de winkel om jouw exemplaar te bemachtigen!

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Adam Bush Fotografie: Vinny Whiteman Styling: Morag Farquhar