Stamppot maken: de aardappels
Vervang eens (een deel van de) aardappels door zoete aardappels in je stamppot. De zoete aardappel heeft wat ons betreft iets meer smaak dan de klassieke pieper en het zoete combineert heerlijk met zuurkool of scherpe mosterd. Je kunt ook andere zetmeelrijke knollen aan je stamppot toevoegen en samen met de aardappels stampen. Met pastinaak voeg je bijvoorbeeld een subtiele anijssmaak toe aan je stamp; knolselderij smaakt dan weer iets aards. Maak de groenten en de aardappels schoon en snijd ze in gelijke stukken zodat ze even snel garen.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Stamppot maken: varieer met groenten
Denk je bij stamppot direct aan de typische lucht van gekookte zuurkool of boerenkool? Varieer met verschillende groentesoorten en maak je stamppot iedere keer net even anders. Oké, niet alle groentesoorten zijn geschikt om te stampen, gebruik bijvoorbeeld geen waterige groenten zoals tomaat. Maar verder kun je werkelijk alle kanten op, van paddenstoelen tot pompoen en van radijs tot paksoi. Onze ultieme tip: roerbak je groenten in de koekenpan of rooster ze in de oven, dat geeft een veel lekkerdere smaak dan alleen koken. Tijdens het bakken of roosteren karamelliseren de groenten en wordt de smaak iets zoet en veel complexer. Probeer eens bijvoorbeeld hutspot met geroosterde in plaats van gekookte worteltjes te maken, het verschil proef je in iedere hap.
Gebruik smaakmakers en toppings
Met smaakmakers en toppings zorg je voor verschillende smaken en structuren. Probeer eens een van de onderstaande ingrediënten aan je stamppot toe te voegen:
- Pinda’s
- Noten
- Olijven
- Kappertjes
- Verkruimelde aardappelchips (ja, echt waar!)
- Verse kruiden
- Specerijen
Met een snuf ras el hanout of curry madras wordt je stamp een stuk aromatischer en spannender.
- kruidenpasta’s en sauzen
Voeg eens wat druppeltjes tabasco, een kneepje sriracha, lepel chipotlepasta, harissa of gochujang toe voor een beetje pit en een complexe smaak.
Of je worst lust
Of je worst lust of niet, probeer eens wat anders bij je stamppot te serveren dan de oer-Hollandse rookworst. Stamp de aardappels eens met gesmoorde cavolo nero en semigedroogde cherrytomaatjes en serveer er gebraden salsicce bij voor een heerlijke Italiaanse stamp. Of wat dacht je van krokant gebakken blokjes chorizo? Liever geen vlees? Serveer je stamppot met blokjes feta, geschaafde parmezaan of reepjes krokant gebakken halloumi. Ook vis combineert perfect met de gestampte aardappels. Probeer eens stukjes gerookte forel, makreel of zalm door je stamppot te roeren. Of serveer eens gebakken gamba’s bij je stamppot. Zo maak je je stamppot anders én zelfs een stuk gezonder.
Voeg iets zuurs toe
De zure smaak wordt vaak vergeten bij het samenstellen van de maaltijd, terwijl het zoveel diepte en extra smaak geeft aan het geheel. Het is niet voor niets zo dat ‘tafelzuur’ in iedere cultuur van de wereld een lange traditie heeft. Serveer dan ook altijd iets zuurs bij je stamppot, zoals ingemaakte zilveruitjes, augurk, wat verse zuurkool, piccalilly of natuurlijk mosterd. Of maak je eigen pickles of gefermenteerde groenten, dat is veel simpeler dan je denkt. Mijn ultieme tip: serveer eens zelfgemaakte bombay kraut of atjar tjampoer bij je stamppot. Ik beloof je: je wil hierna nooit meer anders.
Recepten: 4x stamppot maken
Wil je eens wat anders proberen dan boerenkoolstamp met worst? Probeer een van deze originele stamppotjes die je verrassen met de rijke smaken. Wie er geen genoeg van kan krijgen, doet er goed aan om ook eens ons lijstje met de lekkerste stamppot recepten te bekijken!
Aziatische stamppot met paksoi, tempeh en kokosmelk
Alles is anders aan deze bijzondere stamppot. Je maakt hem met paksoi in plaats van Hollandse kool, kokosmelk in plaats van koemelk en gemarineerde tempeh in plaats van worst of spekjes. Het resultaat? Een heerlijk aromatische stamppot met Aziatische smaakmakers en een lekkere bite.
> naar het recept: Aziatische stamppot met paksoi, tempeh en kokosmelk
Vegastamppot met knolselderij en paddenstoelen
Deze vegan stamppot bewijst dat je geen dierlijke ingrediënten nodig hebt om een rijke smaak te creëren. De vlezige structuur van knolselderij maakt het een uitstekende vleesvervanger en de jus krijgt een diepe smaak dankzij de gedroogde paddenstoelen. Een eetlepel miso geeft het geheel een heerlijke umami-kick.
> naar het recept: vegastamppot met knolselderij en paddenstoelen
Stamppot met zeekraal en gebakken gamba’s
Gamba’s serveer je waarschijnlijk eerder bij pasta of noedels, maar wist je dat ze ook heerlijk smaken bij stamppot? Niet bij de doorsnee stamppot met boerenkool natuurlijk, maar deze verfijnde versie met zeekraal, witte wijn en crème fraîche. Dit gerecht maakt van stamppot weer je lievelingsgerecht, wedden?
> naar het recept: stamppot met zeekraal en gebakken gamba’s
Hutspot met geroosterde peen met hachee van jackfruit
Doordat je de uien en wortel in de oven roostert, worden ze heerlijk gekaramelliseerd en ontwikkelen ze veel smaak. De kruidige hachee is van ‘het echte spul’ niet te onderscheiden, maar je maakt hem met jackfruit uit blik in plaats van rundvlees.
> naar het recept: hutspot van geroosterde peen met hachee van jackfruit
Boerenkoolstamppot met zoete aardappel en speklapjes
Ook voor de vleesliefhebbers hebben we een bijzondere variatie op het nationale gerecht van Nederland. Het klassieke recept voor boerenkoolstamp is hier het uitgangspunt, maar met zoete aardappel in plaats van aardappel en de krokant gebakken speklapjes maak je ‘m toch net wat anders.
> naar het recept: boerenkoolstamppot met zoete aardappel en speklapjes