De dikke vegetariër

“De dikke”, zoals hij door vele vega’s liefkozend genoemd wordt, telt 1008 pagina’s en meer dan 2000 vegetarische recepten. Het boek beslaat het gehele vegetarische spectrum, inclusief soepen, salades, eieren, zuivel, groente en fruit, pasta;s, brood, tofu en andere vleesvervangers. Veel gerechten maak je makkelijk vegan en de meeste gerechten staan binnen 30 minuten op tafel. Deze klassieker zou iedere vega thuis op de boekenplank moeten hebben staan.

De vegabijbel

Vegetariër van het eerste uur en oprichtster van de Nationale Week Zonder Vlees, Isabel Boerdam, bracht vorig jaar haar Vegabijbel uit. In meer dan 150 recepten laat ze de oneindige mogelijkheden van de vegetarische keuken zien. Toen Isabel zelf op haar negende vegetarisch ging eten, mistte ze vooral de creatieve receptinspiratie. “Ik kwam meestal weer uit op een AVG’tje zonder vlees”, zei ze in onze special Lekker Vegetarisch. Met dit boek bracht ze daar verandering in. Probeer de biet bourguignon, portobellopizza of gemarineerde tempé.

Jackfruit

Dit boek is nu al het leukste vegetarische kookboek van het jaar. Jackfruit, de vleesachtige vrucht uit Thailand, won de afgelopen tijd aan populariteit. In de moderne restaurants vind je al een broodje pulled jackfruit of een curry met jackfruit op de kaart. Dit boek laat zien hoe je de vrucht het best verwerkt en met welke smaakmakers je er een fantastische maaltijd van kan maken. In foodies maart delen we de lekkerste Aziatische jackfruitrecepten uit dit boek.

Vegan vibes

Net als Isabel struggelde ook Lisa Steltenpool met het bedenken van creatieve vegetarische recepten. Voor Lisa kwam er nog een extra horde bij: zij eet helemaal vegan. Eerst at ze heel eenzijdig: aardappels, groenten en vleesvervangers, maar door veel te experimenteren ontdekte ze wat er allemaal mogelijk was. Nu maakt ze sushiburgers en vegan coukiedough en kan ze niet wachten om die inspiratie met je te delen. Of je nou vega of vegan bent, dit boek is je inspiratiebron. Lees ons interview met Lisa over haar kookboek hier terug.

De groene bakplaat

Het grootste misverstand over vegetarisch eten is toch wel dat het moeilijk is. Gelukkig helpt Rukmini Iyer die gedachte uit de wereld met haar boek De groene bakplaat. Het is echt zo makkelijk als je denkt dat het is. Meng wat groenten op de bakplaat, breng ze op smaak en rooster ze in de oven. De smaakcombinaties die je kunt maken zijn oneindig: wat dacht je van een zoeteaardappeltajine met dadels en pastinaak of krokante gnocchi met paprika en rozemarijn? In dit artikel lees je wat de favoriete bakplaat van Rukmini is.

Wil je meer inspiratie voor kookboeken voor vegetariërs en vegans? In onze kookboekenrubriek lichten we maandelijks de leukste en nieuwste kookboeken van dit moment uit.