In de foodies van december 2010 hadden we een voorpublicatie van Elizabeth Davids beste recepten. Toen ik op de redactie het boek doorbladerde was ik gecharmeerd van de klassieke recepten. Lekkere no-nonsense, rijke recepten die in deze tijd van bewust en gezond eten misschien niet helemaal actueel meer zijn, maar natuurlijk nog steeds ontzettend lekker. De foto’s, de illustraties en zelfs het gekozen lettertype; overal spat de nostalgie vanaf. Elizabeth Davids recept voor chocolademousse gaf de doorslag. Ik vroeg het boek cadeau voor mijn verjaardag en kreeg het. Het recept kent slechts twee ingrediënten: dertig gram chocolade en één ei per persoon. Heerlijke eenvoud! Ook de optionele toevoeging ‘1 eetlepel rum erbij kan geen kwaad’, is poëzie voor lekkerbekken.

Zoals vaak het geval met kookboeken heb ik er een maand later nog steeds geen recept uit gekookt. Misschien is dat maar goed ook, want het gevoel dat ik krijg van het boek en de foto’s zal het eten, als het eenmaal dampend voor mijn neus staat, waarschijnlijk niet brengen.

Niettemin neem ik me voor in ieder geval de chocolademousse te maken. Ik denk mét een eetlepel rum. Want dat kan toch geen kwaad…