Vandaag werd me gevraagd om voor foodies’ kookboekenrubriek van het mei-nummer mijn kookboeken top 3 te presenteren. Dat is nog helemaal niet zo makkelijk. Ik kwam dan ook uit op een kookboeken top 6, maar dat was niet de bedoeling. Hét boekje dat zeker in mijn kookboeken top 3 moet, is ‘koken met Anjolien’. Het enige kookboek dat niet in mijn boekenkast maar in de keuken ligt. Altijd binnen handbereik.
Dit kookschriftje heb ik gekregen van de moeder van mijn vriend. Ze was zelf enthousiast over de recepten van die ze maakte tijdens de kooklessen bij Anjolien. En nu er naast de map vol losse recepten, die ze al die tijd al bewaarde, ook een kookboekje van Anjoliens hand verscheen, heeft ze deze aan mij gegeven om uit te proberen. Het is een grappig kookschriftje, handgeschreven, zelfs het zakelijke copyright is in het handschrift van Anjolien.
Voor een deel wil de kokkin overbrengen hoe leuk het is om met een groep te koken, maar ook als je alleen in de keuken staat, zijn deze recepten een succes. Mijn absolute favoriet is het Indiaas menu, een van de zomermenu’s die de moeder van mijn vriend al een keer met kerst(!) had bereid. Vooral de spicy linzensoep en de viscurry leverden me afgelopen jaren veel complimentjes op. Ook toen de spicy linzensoep af en toe transformeerde tot pompoensoep en pompoen-wortelsoep bleef het een succesrecept.
Het enige nadeel aan het huiselijke schriftje is dat er een duidelijk register ontbreekt. De inhoudsopgave gaat per menu (onderverdeeld in voorjaar, zomer, najaar en winter), en niet per recept. Gelukkig valt het schriftje langzamerhand al open op mijn favoriete pagina’s omdat daar sprake is van overduidelijke linzensoep-schade. De andere recepten zijn ook verrassend en niet te ingewikkeld, maar de linzensoep heeft mijn hart gestolen.
De vraag was of dit kookboekje wel geschikt was voor in een top 3 als deze. Misschien wilden mensen hem wel nabestellen, waren er überhaupt nog wel exemplaren beschikbaar? De moeder van mijn vriend heeft even opgebeld, en Anjolien was enthousiast. Ze vroeg ook direct of ik een keertje langs wilde komen om mee te doen in een van de kookgroepen. Dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen. De afspraak moet nog gemaakt worden, maar ik hou jullie op de hoogte.