Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Dit zijn de lekkerste Limburgse lekkernijen

Dit zijn de lekkerste Limburgse lekkernijen

Advertentie

Naast zijn groene heuvels en carnavalsoptochten staat de provincie Limburg natuurlijk bekend om de bourgondische levensstijl van zijn inwoners. Niet zo gek dus, dat Limburg barst van de streekproducten. We zetten de lekkerste Limburgse lekkernijen voor je op een rij.

Limburgse lekkernijen

De echt Limburgse vlaai kennen we natuurlijk allemaal, maar ken je nonnevotten of Limburgse appelstroop al? De Limburgse keuken heeft nog veel meer te bieden!

Iedere week de lekkerste tips & recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zuurvlees

Volgens wetenschappers is zuurvlees misschien wel het oudste gerecht van Nederland. Het ingelegde vlees is rond 50 voor Christus namelijk door de Romeinen meegenomen naar ons regenachtige landje. De naam zuurvlees is een beetje verwarrend; de smaak is namelijk eerder zoet dan zuur. Traditioneel wordt het vlees echter gemarineerd in azijn, waarna peperkoek en stroop worden toegevoegd. Het resultaat is een zacht stoofvlees in een zoetzure saus.

> naar het recept: zuurvlees met friet

zuurvlees met friet

Nonnevotten

Nonnevotten worden traditioneel met carnaval gegeten, en dan met name in Sittard. Hoewel het niet helemaal duidelijk is waar de opmerkelijke naam vandaan komt, betekent nonnevot ‘nonnenkont’. De gebakjes hebben de vorm van een lus met een knoop erin en lijken qua structuur een beetje op luchtigere donuts. Ze worden gebakken in olie en vervolgens bestrooid met suiker, dus gezond zijn ze zeker niet. Maar omdat je ze maar één keer per jaar kunt eten, is dat niet zo erg toch?

Stroop

Het Limburgse heuvellandschap is bezaaid met appel- en perenboomgaarden. Die staan daar natuurlijk niet voor de sier, maar van de appels en peren wordt stroop gemaakt. In Limburg gebeurt dat nog traditioneel en ambachtelijk in koperen ketels, waarin het fruit urenlang wordt gestookt tot het een dikke stroop is. Deze manier van stroop stoken is sinds een aantal jaar zelfs nationaal immaterieel erfgoed!

> naar het recept: maïscake met Limburgse appelstroop, appel en tijm

Maïscake met Limburgse appelstroop, appels en tijm

Vlaai

Eigenlijk hoeven we niet uit te leggen wat vlaai is. Het gebak wordt al bijna duizend jaar gegeten, maar is pas sinds iets meer dan honderd jaar buiten Limburg populair. De bodem, die van gistdeeg wordt gemaakt, wordt gevuld met bijvoorbeeld fruit, compote, rijstebrij of pudding, waarna de vlaai gebakken wordt. Niet alle vlaaien mogen zichzelf Limburgs noemen; échte Limburgse vlaai moet aan strenge regels voldoen. En dat is maar goed ook: buiten Limburg smaakt vlaai toch net iets minder lekker.

> naar het recept: authentieke Limburgse kersenvlaai

limburgse lekkernijen vlaai

Lees ook: eiersalade maken: zo doe je dat

Onze tips

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!