De kip of het ei? Deze filosofische breinbreker houdt ons al sinds mensenheugenis bezig. Het antwoord moet ik je schuldig blijven maar ik kan je wel vertellen dat het voor mij allemaal begon bij het ei. Ik was zeventien jaar, net van school en werkte vijf dagen per week in de afwaskeuken van een hotel met grand-café in de stad. ’s Ochtends begon ik met afwassen, schoonmaken en de was doen. Maar ook pelde ik de gekookte eieren die over waren van het ontbijt, mijn eerste ervaring met ‘koken voor gasten.’ De ober – de koks begonnen pas net voor de lunch – die meestal het ontbijt verzorgde kon absoluut geen eieren koken dus het pellen was een moeilijke klus. Mopperend over de kapotte eieren die soms onbruikbaar waren voor de broodjes gezond vertelden de koks mij hoe eieren dan gekookt dienden te worden. De eerste stappen in mijn nieuwe carrière. Een jonge kok was geboren!

Ei-avonturen

Een jaar later was ik inmiddels begonnen aan mijn opleiding tot kok en werkte ik (met een echte witte jas!) bij een zalencentrum in een klein dorp. Daar begonnen mijn avonturen met het ei pas echt. Heel wat omeletjes heb ik laten mislukken – en later gelukkig ook wel netjes gebakken op borden weten te krijgen. Maar het meest zijn mij de gevulde eieren bijgebleven. We gebruikten niet al te verse eieren, want die zijn lastig te pellen. Een hele stapel met rekjes eieren draaiden we ongeveer een uur voor het koken om, zodat de dooier mooi in het midden zat. Dan koken, laten schrikken en pellen. Doorsnijden en de dooier verwijderen. De dooiers fijnmaken en mengen met mayonaise en bieslook. Dit mengsel in een spuitzak doen en de eiwitten er mee vullen. Ik kan het nog dromen; bij iedere bruiloft in het dorp maakte ik de gevulde eieren voor de receptie.

Recepten met ei

Het ei een smaakmaker? Twijfelachtig misschien. Als je het hebt over de monden van hongerige feestgangers vullen niet. Maar toch is de smaak van een gekookt of gebakken ei zonder enige toevoeging een ontzettend herkenbare. En dan heb ik het nog niet gehad over de veelzijdigheid van eieren in de keuken. Als kip het meest veelzijdige stukje vlees mag heten, dan is het ei het meest veelzijdige stukje kip. Ik kon met het ei als onderwerp natuurlijk alle kanten op, maar ik heb besloten dicht bij de basis te blijven met recepten waarin het ei echt de hoofdrol speelt. Een verdiende hoofdrol.

Basisrecept eiersalade

De lekkerste eiersalade? Die maak je gewoon zelf! Met dit basisrecept maak jij dit klassieke smeersel. Toastjes erbij en smeren maar!

eiersalade

Oeufs en cocotte

Oeufs en cocotte is Frans voor een eitje gegaard in een ramequin. Met dit basisrecept maak je de klassieker eenvoudig zelf. Voel je vrij op volop te variëren, wat dacht je van spinazie of tomaatjes erbij bijvoorbeeld?

oeufs en cocotte

Lees ook: dit is waarom het ei het meest bijzondere voedingsmiddel is