De smaken van West-India

Goa is een deelstaat van India, gelegen aan de westkust. Het is qua oppervlakte de kleinste Indiase staat. Toch telt deze staat bij 1,5 miljoen inwoners. De hoofdstad is Panaji. Goa was eeuwenlang, van 1510 tot 1961, een kolonie van Portugal en maakte zodoende deel uit van Portugees-Indië. De smaken van West-India zijn dan ook een combinatie van authentieke Indiase smaken, gemengd met invloeden van over de hele wereld. Wij zetten de lekkerste recepten voor je op een rijtje.

Kombdi masala

Kombdi masala is een klassieke curry met een specerijenmix die typisch is voor de smaken van West-India. Het specerijenmengsel kun je makkelijk zelf maken. Rooster de specerijen eerst in een pan zodat de aroma’s vrijkomen en vermaal ze vervolgens heel fijn met behulp van een vijzel.

Kombdi masala

> naar het recept voor kombdi masala

Viskroketjes met uiensalade

Deze viskroketjes met uiensalade zijn geïnspireerd op het Portugese gerecht fofos de bacalhau. De basis van kabeljauw en aardappelkruim is hetzelfde, maar in Goa hebben ze er een eigen draai aan gegeven met de kruiden en specerijen.

De smaken van West-India: Viskroketjes met uiensalade

> naar het recept voor viskroketjes met uiensalade

Smaken van West-India: pittige runderroerbak

Veel mensen denken dat er in India helemaal geen rundvlees wordt gegeten. Voor de aanhangers van het hindoeïsme is de koe inderdaad heilig, maar er zijn veel meer religies in India; een deel van de bevolking kan dus gewoon rundvlees eten. In de regio Goa wonen relatief veel christenen, omdat deze deelstaat eeuwenlang een kolonie van Portugal was. Je vindt in de Goaanse keuken dan ook veel recepten met rundvlees, zoals deze pittige runderroerbak.

Pittige runderroerbak

> naar het recept voor pittige runderroerbak

Hirwa kolambi kalwan – garnalencurry

Hirwa kolambi kalwan is een heerlijk geurige curry met garnalen, kokosmelk en kerrieblaadjes. Ongepelde garnalen geven veel meer smaak aan het gerecht, maar je kunt eventueel ook gepelde garnalen gebruiken. Een gerecht vol met de smaken van West-India.

De smaken van West-India: Hirwa kolambi kalwan - garnalencurry

> naar het recept voor hirwa kolambi kalwan – garnalencurry

Brinjal – ingelegde aubergine

Inmaken van groenten is in India een populaire manier om zomeroogst te verwerken, maar deze botermalse ingelegde aubergine wil je het hele jaar door maken. Brinjal betekent niets anders dan ‘aubergine’ in het Hindi. Lekker als koud voorgerecht.

Brinjal – ingelegde aubergine

> naar het recept voor brinjal – ingelegde aubergine

Gestoofd varkensvlees balchao

Balchao is een traditioneel Goaans gerecht dat bijna iedere familie maakt. Vaak maak je het met garnalen, maar ook deze versie van balchao met varkensvlees is onweerstaanbaar. De saus van chili, azijn, knoflook en zwarte peper heeft een rijke consistentie en kleeft heerlijk aan het malse vlees.

Gestoofd varkensvlees balchao

> naar het recept voor gestoofd varkensvlees balchao

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.