Vegan eten lijkt met de dag makkelijker te worden. De supermarkten staan vol met plantaardige alternatieven, restaurants hebben altijd wel een veganistische optie, het V-label staat op steeds meer producten en het internet stroomt over van de lekkere vegan recepten. Toch kan het soms best lastig zijn als je nog niet zo bekend bent met een plant-based diet. Vegetarisch eten is misschien een stuk makkelijker, maar wat als je een volgende stap wilt zetten? Wij geven vegan tips & tricks voor iedereen die wilt beginnen om (vaker) plantaardig te eten, maar niet precies weet hoe!
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Je mindset
Als eerste is het belangrijk dat je de knop in je hoofd omzet. Weet waarom je vegan wilt gaan eten en ga voor jezelf na hoe je dit het beste kunt aanpakken. Als je dat voor jezelf helder hebt, zul je er ook sneller aan vast blijven houden.
Bepaal het tempo
Iedereen werkt op een ander tempo. Misschien wil je gewoon in een keer veganist worden, wil je het 50/50 doen, of begin je met een meatless Monday. Het is in eerste instantie wel aan te raden om het consumeren van dierlijke producten (rustig) af te bouwen. Eet bijvoorbeeld geen dingen met dierlijke ingrediënten meer op je brood, maar misschien nog wel wat kaas bij het avondeten. Bepaal voor jezelf hoe je het wilt aanpakken, zodat je daar gericht mee bezig kunt gaan en ook de nodige voorbereidingen hiervoor kunt treffen. Op die manier zul je je er ook sneller aan houden.
Ga op zoek naar jouw favoriete vervangers
Zodra je je tempo hebt bepaald, weet je ook voor jezelf op welke momenten van de dag je bepaalde producten die je eerst wel at, wilt gaan vervangen. Dan is het vervolgens een kwestie van op zoek gaan naar jouw favoriete vervangers en gelukkig zijn er hier steeds meer van op de markt. Zo is er voor melk een ruime keuze uit plantaardige alternatieven, zoals amandel-, cashew-, soja-, kokos-, haver- en rijstmelk. Kaaskoppen hebben tegenwoordig ook genoeg keuze. Van vegan cheese tot een plantaardige feta: je hoeft niets te missen! Margarine en plantaardige bakboter vind je in de koeling volop, een gebakken ei wordt scrambled tofu en je flesje honing ruil je in voor agave- of ahornsiroop. Er zijn natuurlijk ook ontelbare vleesvervangers waar je uit kunt kiezen. Geen fan van de smaak van vleesvervangers, maar wil je wel graag iets dat vult? Ga dan voor een groenteburger, falafel, tofu of tempeh. Zelf een vleesvervanger maken kan uiteraard ook, bijvoorbeeld een burger van zwarte bonen of quinoa. En voor de zoetekauwen onder ons: anno 2021 zijn er ook een hele hoop vegan soorten broodbeleg, ijsjes, taarten, cakes en koekjes te vinden!
Experimenteer er op los
Wat nu zo leuk is aan een nieuw voedingspatroon, is dat je heerlijk kunt experimenteren met nieuwe producten en gerechten. Kijk video’s op YouTube, sla vegan kookboeken open en duik het internet op voor nieuwe recepten. Wedden dat je mega geïnspireerd raakt door al dat lekkers? Vegan eten hoeft echt niet moeilijk of saai te zijn! Vaak worden mensen veel creatiever in de keuken als ze hun voedingspatroon aanpassen. Wellicht krijg je er dus een nieuwe hobby bij!
Niet alles hoeft een op een vervangen te worden
Dit staat een beetje haaks op een eerdere tip, maar houd ook in je achterhoofd dat je niet elk ingrediënt altijd hoeft te vervangen met iets dat er heel erg op lijkt. Je kunt een pasta ook verrijken met extra groentes en bijvoorbeeld zongedroogde tomaatjes, olijven en kappertjes toevoegen als je toch op zoek bent naar een fijne, ziltige bite. Er zijn ontzettend veel gerechten te vinden die geen dierlijke voedingsmiddelen nodig hebben om goed te smaken. Geloof ons, bij het eten van een rijkgevulde wokschotel of een curry met naanbrood zul je vlees echt niet missen. Daarbij is het wel vrij essentieel om je gerechten goed op smaak te brengen. Kruiden zijn heilig voor de meeste vegans. Maak daar dan ook vooral goed gebruik van!
Meal preppen
Als je er in het begin nog moeite mee hebt om iedere dag veganistische (en gezonde) recepten te maken en bedenken, dan is meal prepping misschien een goed idee. Maak op het moment dat je gemotiveerd bent alvast vegan meals voor de hele week (waarbij je een deel invriest) of schrijf alvast de recepten en de bijbehorende boodschappenlijst uit. Zo heb je voor de rest van de week binnen enkele minuten je eten op tafel of weet je van te voren al wat je allemaal wilt gaan halen. Je hoeft er niet meer bij na te denken en dan gaat het allemaal natuurlijk een stuk makkelijker. Weekboodschappen doen helpt daarbij ook. Zo heb je alles al in huis en is de kans ook kleiner dat je in de supermarkt toch nog last-minute – wanneer je trek hebt – non-vegan snacks in je mandje stopt.
Let wel even extra op een aantal voedingsstoffen
Als je gevarieerd en volwaardig eet, zal je niet zo snel een tekort aan vitamines hebben. Toch zijn er een paar die je (bijna) niet binnenkrijgt bij een volledig plantaardig dieet. Er wordt dan ook aangeraden om aanvullende vitamine B12 te slikken. Veganisten kunnen ook baat hebben bij Omega 3 en vitamine D. Verdiep je in de supplementen en houd in de gaten wat je niet genoeg binnenkrijgt en eventueel bij moet slikken. Je kan hiervoor een bloedtest doen via je huisarts bijvoorbeeld.
Enjoy the world of plant-based goodness!