1. Cantharellen

cantharellen

Perfect als bijgerecht bij rundvlees of wild, op je bruschetta of als onderdeel van je ragout: we hebben het natuurlijk over de cantharel. Deze trechtervormige paddenstoel heeft een oranjegele tot grijze kleur en is superpopulair in Frankrijk. Gelukkig wint de zwam ook in Nederland terrein en kun je hem tegenwoordig gewoon bij de supermarkt komen. De smaak is iets peperachtig.

Zeker uitproberen: Knoflookcrostini met cantharellen en peterselie

2. Shiitake

shiitake

De shiitake-paddenstoel is in Azië net zo gangbaar als de witte champignon in Nederland. Je herkent hem aan zijn bruine hoed en crèmekleurige steel. De smaak is krachtig, nootachtig en kruidig. Je kunt zo ook heel goed marineren. De shiitake zuigt zich dan vol met al die lekkere smaken.

Zeker uitproberen: yakitori van shiitake met wakamesalade

3. Enoki

enoki

Een favoriet in Aziatische gerechten: enoki. Deze lange en dunne witte paddenstoel wordt door zijn uiterlijk ook wel gouden naald genoemd. Deze onbekende zwam is knapperig en fruitig van smaak. Perfect voor in je kommetje ramen!

Zeker uitproberen: ramen met enoki en ei

4. Portobello

Wat is portobello?

Wist je dat een portobello niets anders is dan een uit de kluiten gewassen kastanjechampignon? Door zijn formaat kun je hem niet alleen verwerken in je favoriete recept, maar ook vullen met allerlei lekkers. Deze paddenstoel heeft een vrij neutrale smaak. Door zijn vleesachtige structuur kun je er bovendien perfecte vegetarische burgers mee maken. Wil je meer weten over portobello’s? Lees dan ook eens ons artikel ‘Wat is portobello en wat kun je ermee?‘.

Zeker uitproberen: portobelloburger met krokante halloumi en rucolapesto

5. Oesterzwam

oesterzwammen

De oesterzwam dankt zijn naam aan zijn uiterlijk. De zwam heeft een platte, oestervormige hoed, kleine steel en duidelijk zichtbare sporen aan de onderzijde. Ze zijn vaak lichtgrijzig van kleur, al komen lichtgelige varianten ook voor. De smaak is zacht en zoet. Net als de portobello heeft de oesterzwam een vleesachtige structuur, wat hem tot een geliefde vleesvervanger maakt.

Zeker uitproberen: Oesterzwam-risone met saffraan en sinaasappel

6. Eekhoorntjesbrood

eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood wordt niet voor niets de koning onder de paddenstoelen genoemd. Je kunt met deze zwam werkelijk alle kanten op. De smaak is mild en nootachtig. Ook de romige, zachte textuur valt bij veel foodies in de smaak.

Zeker uitproberen: Tournedos met madeirasaus en truffel