Wat is vlierbloesem?

Vlierbloesem, ook wel “gewone vlier” genoemd is niets anders dan een struik. Deze wordt wel 3 tot 10 meter hoog en vind je door heel Nederland. De officiële benaming is Sambucus nigra. En ja, dit vergeten wij ook redelijk snel. Wat we niet vergeten is dat je bijvoorbeeld heerlijke gin-tonics kunt maken met vlierbloesem! De Engelse benaming is elderflower. Siroop met deze naam vind je dan ook veelvuldig in de schappen van de supermarkt, misschien heb je ‘m zelfs wel in huis. Vlierbloesem is hot! Maar wat is vlierbloesem eigenlijk?

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar vind je vlierbloesem?

Vlierbloesem vind je vanaf eind mei. Ze groeien overal, kijk maar eens goed om je heen. Ze zijn veel in bermen te vinden, maar ook langs dijken of in parken. Ken je de wildplukwijzer al? Dit is zowel een website als een app voor op je telefoon. Hier vind je alle plekken in Nederland waar je mag wildplukken. Zo ook vlierbloesem!

Hoe pluk je vlierbloesem?

Prima als jij net als wij met een tuinschaar in je tas rondfietst, maar houd het plukken binnen de perken. Neem alleen wat je nodig hebt en laat altijd wat achter voor een ander, of zodat de bloesem kan doorgroeien tot vlierblessen. Pluk bij voorkeur in de ochtend en wanneer het droog is, dan heeft de bloesem het meeste aroma. Zoek altijd een struik die niet te dicht bij de weg staat vanwege de uitlaatgassen. Pluk ook niet te dicht bij de grond op plekken waar veel honden uitgelaten worden…

Hoe gebruik je het?

Was de vlierbloesem voor gebruik niet, zo verliest deze alle smaak! De bloesem kort uitschudden is meer dan voldoende. Met de bloesem is veel mogelijk. Maak er bijvoorbeeld heerlijke siroop van, laat het drogen of gebruik het om te koken. De meeste mensen maken er siroop van. Natuurlijk staat er een heerlijk recept voor je klaar!

vlierbloesem is hot, vlierbloesemsiroop recept

Wat maak je met vlierbloesem

De siroop gebruik je voor frisse limonade of cocktails. Probeer ook eens een scheutje door de champagne, je staat versteld van de heerlijke smaak! Gin-tonics breng je ook op smaak met de siroop. Voeg neutrale tonic toe, gebruik een kruidige gin en geef het de finishing touch met wat vlierbloesemsiroop.

Of probeer eens deze vlierbloesemdressing voor bij een salade:

Vlierbloesemdressing van Jonathan Karpathios

Vlierbloesemdressing van Jonathan Karpathios