Wat is pinsa?

Misschien heb je het weleens ergens zien liggen, maar wat is pinsa eigenlijk? Het woord pinsa komt af van het Latijnse woord ‘pinsere’, wat ‘uittrekken met de hand’ betekent. Pinsa is een variant op pizza en is eigenlijk een soort kruising tussen pizza en focaccia. Het wordt gemaakt van verschillende soorten bloem (waaronder ook rijstbloem), veel water en heeft een lange rijstijd. Daardoor is de pinsa knapperig van buiten en superzacht en luchtig van binnen. Vaak kom je ‘m tegen als pinsa romana.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt het?

Omdat een pinsa een vrij lange rijstijd heeft en meer water bevat dan pizza (en dus minder bloem) is het deeg een stuk luchtiger en lichter dan pizzadeeg. Dit gerecht is daarom een stuk lichter verteerbaar. Het deeg is verder vrij neutraal (zoals bijvoorbeeld pizzadeeg), waardoor je verschillende smaakmakers als topping kunt gebruiken.

Hoe maak je pinsa?

Pinsadeeg is lastig zelf te maken, helemaal omdat de Italianen het recept misschien wel het liefst voor zichzelf houden. Wat we wel weten is dat het meestal wordt gemaakt van deels tarwebloem, deels rijstebloem en deels sojabloem. Daarnaast bevat het veel meer water dan ‘gewoon’ pizzadeeg en daardoor is het een stuk slapper, en wellicht ook wat lastiger om mee te werken.

saus te dun

Waar koop je pinsa?

Gezien pinsadeeg vrij lastig is om zelf te maken, en het een uitdaging lijkt om een écht goed recept te vinden kun je misschien net zo goed een pinseria bezoeken. Zeker een aanrader als je in Italië bent wat ons betreft! Heb je geen pinseria om de hoek? Dan kun je onder anderen bij Albert Heijn allerlei soorten pinsa in het koelvak vinden. Van margherita tot oesterzwammen, voor ieder wat wils.

Lees ook: