1. Amsterdams koggetje

Wist je dat het Amsterdamse koggetje is vernoemd naar de kogge, een oud vrachtschip? Het oude stadszegel van Amsterdam, waar dit schip op stond, is niet meer in gebruik, maar de koggetjes worden gelukkig nog volop gegeten. Logisch, want dit koekje is waanzinnig lekker.

Koekje Amsterdamse koggetjes

2. Arnhemse meisjes

De immens populaire Arnhemse meisjes werden jarenlang gemaakt volgens een geheim recept en even leek het dat de bereidingswijze altijd geheim zou blijven. Maar toen kwam de bekende kinderboekenschrijver Roald Dahl naar Arnhem voor een signeersessie. Hij vond het koekje dat hij bij zijn koffie kreeg zó lekker, dat hij bij de bakker het recept probeerde te ontfutselen. Na enig tegenstribbelen zwichtte de bakker voor Dahl. Na zijn dood werd in Roald Dahl’s Cookboek het recept voor de Arnhemse meisjes prijsgegeven en weten we de originele bereidingswijze. Bij foodies maken we dit lekkers met bladerdeeg, maar als je ze volgens het originele recept wil maken, gebruik je gistdeeg.

3. Weesper mop

De Weesper mop is weliswaar een klein koekje, maar wel eentje met heel veel smaak. Ze worden gekenmerkt door de toevoeging van amandel. Heerlijk voor bij de koffie.

Koekje weespermoppen

4. Fries dumpke

Deze koekjes uit het hoge noorden worden gekenmerkt door de combinatie van anijs en hazelnoot. Ze zijn bij vrijwel iedere Friese bakker verkrijgbaar, maar het is natuurlijk nog veel leuker en net zo lekker om ze zelf te maken.

Koekje Friese dumpkes

5. Zwolse blauwvinger

Dit koekje uit Zwolle is vernoemd naar de bijnaam van de Zwollenaren: blauwvingers. Een naam die ze te danken hebben aan hun middeleeuwse vete met Kampen. Zwolle verkocht het klokkenspel van hun afgebrande Grote Kerk. De Kampenaren konden het niet laten om het bedrag neer te tellen in de kleinst mogelijke munteenheid. Van het tellen van al die munten kregen de Zwollenaren blauwe vingers…

Liever een koekje uit Rotterdam? Dinsdag ligt de nieuwe foodies in de winkel en vertellen we je alles over het Maasstroompje. Natuurlijk mét het originele recept. Wil je het magazine ook altijd als eerste in huis? Bekijk dan onze voordelige abonnementsacties!