Dit heb je nodig om zelf gember te kweken

1. Om te beginnen heb je een stukje biologische gember nodig. Zoek een stuk uit dat stevig aanvoelt. Het is belangrijk om droge exemplaren te vermijden. Deze zijn wat zachter en rimpeliger dan degene die jij wilt hebben.

2. Zoek vervolgens een pot uit die minimaal tweemaal zo groot is als het stuk gember en drainage (gaatjes) heeft onderin. Het is belangrijk dat het overtollige water in de pot weg kan lopen. Hiermee voorkom je dat de wortels gaan wegrotten.

3. Als laatste heb je ook nog potgrond nodig.

Zo doe je het:

Alles in huis? Dan gaan we zelf gember kweken. Vul de pot met potgrond en leg de gemberwortel er plat op. Druk de gember in het midden van de pot in de aarde tot er nog ongeveer één centimeter potgrond bovenop kan. Bedek de gember als laatste met een dun laagje potgrond, zodat hij niet uitdroogt en zet hem op een vochtige plek in huis, zoals een zonnige badkamer. De gemberwortel zal je al snel belonen voor de juiste plaatsing met nieuwe blaadjes.

De gemberplant water geven

Wil je gember kweken als een pro? We vroegen Anne Wieggers van Garderner’s World om advies. Anne: “Geef de plant dan regenwater, dit is veel beter dan water uit de kraan en besproei de blaadjes af en toe met een plantenspuit. De gemberplant is een tropische plant en houdt van een constant vochtige grond. In de zomer kun je de plant prima buiten zetten, maar wanneer de nachten steeds kouder worden, moet hij naar binnen. Gember is namelijk niet winterhard.”

Je eigen gember oogsten

Voor iedereen die nog twijfelt: niet doen! Dit is hét moment om te beginnen met het kweken van de gember. Het duurt ongeveer 9 á 10 maanden voordat je de gemberplant kunt oogsten. Schud, peuter en was de aarde voorzichtig los van de wortel en maak er thee van. Of gebruik je eigen gember om mee te koken. Hoe leuk is dat?