Advertentie
Zelf stoofperen maken
Stoofpeertjes worden vooral in de herfst en winter gegeten omdat het een heerlijk warm nagerecht is. Daarnaast is de Gieser Wildeman peer – die je het beste kunt gebruiken wanneer je zelf stoofperen maakt – verkrijgbaar van oktober tot en met februari. Dit is dus het perfecte moment om zelf stoofperen te maken!
Op zoek naar nog meer lekkere winterse recepten & tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Basisrecept stoofperen
Om de lekkerste stoofperen zelf te maken delen wij het beste basisrecept voor stoofperen met je:
- Doe 500 ml rode wijn, 100 g suiker en diverse specerijen (5 laurierblaadjes, 2 stuks steranijs en 1 kaneelstokje), en eventueel het perenrood voor de kleur, in een pan waarin 10 peertjes precies naast elkaar op de bodem passen.
- Schil de 10 peren met een dunschiller mooi vanaf het steeltje naar beneden. Leg de peren direct in de wijn. Zorg dat de peren helemaal onderstaan, schenk daarvoor eventueel wat extra wijn in de pan.
- Verwarm het geheel rustig tot het bijna kookt en zet dan het vuur laag, zodat de wijn tegen het kookpunt blijft. Zet eventueel een passend schoteltje op de peren om ze ondergedompeld te houden. Pocheer de peertjes in ca. 45 minuten gaar. Ze zijn gaar als een mes er makkelijk doorheen prikt.
- Laat de peren afkoelen in de siroop.
Liever een alcoholvrije variant? Vervang de wijn dan met druiven- of bessensap. Zo zijn de stoofperen geschikt voor iedereen.
Zelf stoofperen maken: variaties
Natuurlijk kun je met het basisrecept volop variëren. Heb je bijvoorbeeld wel eens stoofpeertjes met witte wijn gemaakt? Zo krijg je witte in plaats van rode peren. Leuk voor de afwisseling! Of varieer er op los met verschillende specerijen. Wat dacht je van rozemarijn of miso?
Peertjes met rozemarijn en steranijs
Stoofpeertjes met een twist. Deze peertjes met rozemarijn en steranijs smaken anders dan je misschien gewend bent. Maar ze smaken minstens net zo goed!
> naar het recept: peertjes met rozemarijn en steranijs
Gepocheerde peer met macadamiacrumble
Probeer deze peren als je een chique dessert wilt serveren. De combinatie van de knapperige macademiacrumble met de mascarpone-vanilleroom is ontzettend lekker. Grote kans dat dit recept je nieuwe favoriet is…
> naar het recept: gepocheerde peer met macadamiacrumble
Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs
Stoofpeertjes met miso? Jazeker! Probeer het eens, door de miso is de smaak verrassend en diep. Het vanille-ijs brengt alle smaken perfect in balans.
> naar het recept: stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs
Gepocheerde peren met room en walnoten
Wat dacht je van gepocheerde peren met room en walnoten? Een heerlijk zoet nagerecht met peer dat een glimlach op je gezicht zal toveren. Weer eens wat anders dan de klassieke stoofpeertjes!
> naar het recept: gepocheerde peren met room en walnoten
Lees ook:
No waste, wat te doen met een bodempje wijn?
Wat is kweepeer en wat kun je ermee?
Toffe peer: 3x recepten met peren
Onze tips
Sinterklaas toetje: de lekkerste recepten
Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat
Bovenop de trends: Haute Cuisine in New York
Klaar voor de wedstrijd: vijf voetbal hapjes die áltijd doel treffen
Dit zijn de beste tiramisu recepten
De lekkerste Sinterklaas hapjes
15x toetjes in een glaasje
Eten als je ziek bent: gezonde recepten om beter te worden
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.