Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
stoofpeertjes

Zelf stoofperen maken: ouderwets lekker recept + variaties

Advertentie

Zodra het buiten kouder wordt, krijgen wij zin in stoofpeertjes. In de gure herfst- en wintermaanden staat dit dessert steevast bij ons op het menu. De Nederlandse klassieker is gewoonweg te lekker om te vergeten. Daarom delen het basisrecept voor stoofpeertjes met je. Inclusief drie recepten ter variatie. En ja, zo maak je de stoofpeertjes net zo lekker als die van je oma!

Zelf stoofperen maken

Stoofpeertjes worden vooral in de herfst en winter gegeten omdat het een heerlijk warm nagerecht is. Daarnaast is de Gieser Wildeman peer – die je het beste kunt gebruiken wanneer je zelf stoofperen maakt – verkrijgbaar van oktober tot en met februari. Dit is dus het perfecte moment om zelf stoofperen te maken!

Op zoek naar nog meer lekkere winterse recepten & tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Basisrecept stoofperen

Om de lekkerste stoofperen zelf te maken delen wij het beste basisrecept voor stoofperen met je:

  1. Doe 500 ml rode wijn, 100 g suiker en diverse specerijen (5 laurierblaadjes, 2 stuks steranijs en 1 kaneelstokje), en eventueel het perenrood voor de kleur, in een pan waarin 10 peertjes precies naast elkaar op de bodem passen.
  2. Schil de 10 peren met een dunschiller mooi vanaf het steeltje naar beneden. Leg de peren direct in de wijn. Zorg dat de peren helemaal onderstaan, schenk daarvoor eventueel wat extra wijn in de pan.
  3. Verwarm het geheel rustig tot het bijna kookt en zet dan het vuur laag, zodat de wijn tegen het kookpunt blijft. Zet eventueel een passend schoteltje op de peren om ze ondergedompeld te houden. Pocheer de peertjes in ca. 45 minuten gaar. Ze zijn gaar als een mes er makkelijk doorheen prikt.
  4. Laat de peren afkoelen in de siroop.

Liever een alcoholvrije variant? Vervang de wijn dan met druiven- of bessensap. Zo zijn de stoofperen geschikt voor iedereen.

Zelf stoofperen maken: variaties

Natuurlijk kun je met het basisrecept volop variëren. Heb je bijvoorbeeld wel eens stoofpeertjes met witte wijn gemaakt? Zo krijg je witte in plaats van rode peren. Leuk voor de afwisseling! Of varieer er op los met verschillende specerijen. Wat dacht je van rozemarijn of miso?

Peertjes met rozemarijn en steranijs

Stoofpeertjes met een twist. Deze peertjes met rozemarijn en steranijs smaken anders dan je misschien gewend bent. Maar ze smaken minstens net zo goed!

> naar het recept: peertjes met rozemarijn en steranijs

zelf stoofpeertjes maken

Gepocheerde peer met macadamiacrumble

Probeer deze peren als je een chique dessert wilt serveren. De combinatie van de knapperige macademiacrumble met de mascarpone-vanilleroom is ontzettend lekker. Grote kans dat dit recept je nieuwe favoriet is…

> naar het recept: gepocheerde peer met macadamiacrumble

recepten met crumble gepocheerde peer

Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs

Stoofpeertjes met miso? Jazeker! Probeer het eens, door de miso is de smaak verrassend en diep. Het vanille-ijs brengt alle smaken perfect in balans.

> naar het recept: stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs

Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs

Gepocheerde peren met room en walnoten

Wat dacht je van gepocheerde peren met room en walnoten? Een heerlijk zoet nagerecht met peer dat een glimlach op je gezicht zal toveren. Weer eens wat anders dan de klassieke stoofpeertjes!

> naar het recept: gepocheerde peren met room en walnoten

Gepocheerde peren met room en walnoten

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!