Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
zonder stress de kerst door

Zo kom je zonder stress de kerst door

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Hoe gezellig de feestdagen ook zijn, bij de meeste mensen gaan ze gepaard met veel stress. Nog 'even' dat tafelzilver poetsen, een gourmetstel dat na een jaar in de kast het niet meer blijkt te doen, last-minute nog een feestelijke outfit scoren en niet te vergeten: wat zet je op tafel? Om te voorkomen dat je na kerst net zo uitgeblust bent als de kaarsjes: vijf stressvrije kersttips die je nu nog toe kunt passen voor een kerst zonder stress!

Zonder stress de kerst door

Kerst betekent voor veel mensen warmte, gezelligheid, vrienden, familie én lekker eten. Voor die laatste behoefte hebben we natuurlijk de beste recepten. Dit jaar hebben we nog wat extra tips; die niet zozeer bestaan uit recepten. Hoe zorg je er namelijk voor dat je zonder stress de kerst door komt? Met deze vijf tips moet dat lukken en ga je gegarandeerd een kerst zonder stress tegemoet!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Voorbereiding is het halve werk

Hoewel de kerst met rasse schreden nadert, ben je voor wat stressbestendige kersttips echt nog niet te laat. Laten we beginnen met de meest voorspelbare tip uit dit rijtje: zorg voor een goede voorbereiding. We weten het, het is cliché, maar toch gaat het nog vaak mis. Terwijl de gasten over een uur op de stoep staan, moet jij het huis nog stofzuigen, de tafel nog dekken, de soep nog doorroeren en eigenlijk alvast het toetje voorbereiden, paniek!

Dit soort dingen kun je natuurlijk prima van tevoren doen, maar we snappen ook dat je daar misschien niet aan denkt als je nog druk bent met de boodschappen. Daarom is het handig om een checklist te maken met dingen die je moet doen vóórdat je gasten komen. Neem een paar dagen de tijd ervoor, zodat niet alles op de laatste dag hoeft te gebeuren. Dit is misschien wel de belangrijkste tip om zonder stress de kerst door te komen.

Extra tip: zijn je gasten er al en ben jij nog even druk? Leg een puzzel klaar op tafel. Zo kunnen je gasten zich vermaken en voel jij minder de druk om op te moeten schieten.

zonder stress de kerst door

2. Verwachtingen managen

Het feit dat je al weken naar kerst toeleeft, maakt dat kerst een big happening is. Maar eigenlijk zijn het gewoon twee gezellige dagen waarop je samen bent met familie en vrienden. Waarom zou je daar stress van hebben? Vergeet de perfecte kerst, die bestaat niet. Luister naar wat jij wilt en pas jouw kerst daarop aan. Ook als dat betekent dat je geen vijfgangendiner kookt.

En wat betreft je gasten? Bespreek duidelijk met ze wat het plan is. Wat gaan ze eten? Hoeveel gangen? Het kan ook handig zijn om vooraf een tijd af te spreken wanneer je diner erop zit. Dat klinkt misschien ongezellig, maar niets is ongezelliger dan een dronken oom die je maar niet naar huis krijgt om twee uur ’s nachts… Onthoud: jouw feestje, dus jouw regels!

3. Taken uitbesteden voor een kerst zonder stress

In Amerika is het volstrekt normaal dat mensen hun eigen eten meenemen als ze een feestje of verjaardag hebben. Hier daarentegen ligt alle verantwoordelijkheid bij de gastvrouw en/of gastheer. Vergeet niet dat kerst ook voor jou ontspannen moet zijn en deel daarom taken uit. Neem zelf het hoofdgerecht op je en vraag of anderen de andere gangen voor hun rekening willen nemen. Of vraag of zij de drankjes of de tafelaankleding willen verzorgen.

4. Voldoende me-time inplannen

Nog zo’n fijne inkopper: maak tijd voor jezelf. Heb jij tussen de bezoekjes aan je (schoon)familie door tijd om even met een kop thee op de bank van je kerstboom te genieten? Even rustig naar de top 2000 te luisteren? Of even je favoriete tijdschrift te lezen (dat kan er maar één zijn natuurlijk)? Plan deze momenten in, zodat je energie overhoudt voor alle andere afspraken en zonder stress de kerst door komt.

5. Boodschappen thuisbezorgen voor een kerst zonder stress

In de week voor kerst naar de supermarkt gaan is alsof je in de rij staat voor de Python in de Efteling. Je kan geen kant op en het duurt eeuwen voordat je aan de beurt bent. Dat wil je niet! Laat je boodschappen lekker thuisbezorgen en bespaar je die supermarktstress. Tip: bestel ze wel ruim van tevoren, zodat al je ingrediënten nog lekker op voorraad zijn.

Kerst met Foodies

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!