Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
midzomernacht in Zuid-Finland

Midzomernacht in Zuid-Finland

In samenwerking met Voigt Travel

Advertentie

Stel je voor: je vliegt 2,5 uur vanaf Nederland, je loopt 100 meter van het vliegtuig naar je taxi en 20 minuten later zit je met je blote voeten in het witte zand en kijk je uit over prachtig blauw water. Even later eet je de lekkerste zalm die je ooit hebt gehad in een hutje op het strand. Klinkt goed, toch?

Zuid-Finland

Nee, ik ben niet in Spanje, niet op Curaçao en ook niet op Bali. Ik neem je mee naar de midzomernacht in de Finse Saimaa-merenregio. Zoek je nog een vakantiebestemming voor de zomermaanden, dan is nu het perfecte moment om je reis te plannen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Idyllische aankomst in Zuid-Finland

Een vroege ochtendvlucht vanuit een snikheet Nederland brengt mij en een klein reisgezelschap in zo’n 2,5 uur naar het schattigste vliegveldje dat ik ooit heb gezien. We zijn in Savonlinna, de grootste plaats van de Saimaa-merenregio in het zuidoosten van Finland. Veel Finnen hebben een huisje aan het meer, en wie het niet heeft huurt er een.

Dat kan bijvoorbeeld bij Ruokkeen Lomakylä, een vakantieparkje aan een van de vele meren van de regio. In een houten hut op het strand bereidt de eigenaar traditionele flamed salmon. De vis wordt met zout en dille ingewreven, op een beukenhouten plank gespijkerd met houten pinnen en vervolgens naast een open vuur gezet. De vis gaart rustig en neemt een heerlijke rooksmaak aan.

zalm roken

Fine dining in de bossen

Ook liefhebbers van fine dining komen aan hun trekken in deze omgeving, al moeten zij er wel even goed voor zoeken. Diep verscholen in de bossen ligt Kuru Resort met het bijbehorende restaurant Solitary. Hier kookt chef Remi Tremouille op niveau. Zijn keuken is uiteraard op lokale leest geschoeid, maar is duidelijk breder dan alleen maar Nordic.

Na een bezoek aan het imposante Olavinlinnaa Castle, waar jaarlijks een groot operafestival wordt gehouden, overnachten we in Hotelli Hospitz, het oudste hotel van de regio, ontworpen door de eerste vrouwelijke Finse architect.

Karelian pies

De volgende ochtend gaan we op pad voor een workshop Karelian pies maken. Deze karjalanpiirakka zijn een traditioneel gerecht uit deze regio. Het zijn kleine taartjes van roggedeeg gevuld met een rijstpudding. Paula Okkola runt met haar zoon een vakantiepark met chalets en restaurant Niinipuu. Ze serveert er traditioneel Fins eten in een verbouwde houten schuur. Ook geeft ze zo af en toe workshops in het maken van de Karelian pies.

Ze ontvangt ons in haar eigen woonkamer, waar de oude houtoven al goed is opgestookt. We kneden een stevig deeg van rogge, water en zout. Vervolgens laat Paula ons zien hoe ze de rijstpudding kookt. Tot zover is het eigenlijk heel simpel. Nu komt de truc om het deeg dun uit te rollen en te vullen met de rijst. De kunst om het deeg in de kenmerkende golvende vorm om de vulling te vouwen blijkt lastig onder de knie te krijgen.

workshops pies in Zuid-Finland

Rollen en vouwen

Na een half uurtje rollen en vouwen staan er twee bakplaten met meer of minder geslaagde pies klaar om in de houtoven gebakken te worden. De karjalanpiirakka worden traditioneel geserveerd met eierboter, wat niet meer is dan boter gemengd met gehakte gekookte eieren en wat zout. De Karelian pies zijn net zo lekker als ze simpel zijn. We eten ze als onderdeel van het Finse buffet dat klaarstaat in het restaurant. Ook een hoogtepuntje van het buffet is de vissoep met aardappel, dille en jeneverbes.

We vertrekken naar Sahanlahti resort voor de overnachting, maar er is nog tijd voor een traditionele rooksauna. Voor mij, als sauna-rookie, een hele belevenis. Al na enkele minuten sta ik buiten en neem een frisse duik in het meer. Rozig en toch opgefrist sluiten we aan voor het diner, waar met name het heerlijke, zoete roggebrood een indruk achterlaat. Waarschijnlijk gevleid door al onze complimenten staat de volgende ochtend gastvrouw Jaana klaar met voor ons allemaal een roggebrood.

karelian pies

Feest van het jaar in Zuid-Finland

Met alle meren in de regio verbaast het me niet dat hier veel vis wordt gegeten. Naast de vele gerechten met zalm is ook de muikku een typisch visje. De meren zitten er vol mee en ze worden met name met midzomernacht veel gegeten. Dit is echt de dag van het jaar voor de Finnen: overal zijn feesten, muziekfestivals en lopen mensen met zelfgevlochten bloemenkransen in het haar. Niet vreemd ook; het blijft deze nacht vrijwel de hele nacht licht en het is prachtig weer.

In Oravi village, waar we de nacht doorbrengen, heerst een broeierige sfeer; mensen maken zich klaar voor het feest van het jaar. Een groot vuur wordt gebouwd en er wordt ook flink gedronken. Wij gaan eerst nog op een boottocht naar Linnansaari Island voor een outdoor diner.

Midzomernacht in Zuid-Finland

Typische muikku

Onze gastvrouw bereidt onder andere de typische muikku voor ons in de rookoven. Fijn, want de rooklucht houdt de muggen een beetje op afstand. De visjes worden kort gezouten en daarna stevig gerookt. Een knapperig visje met intense smaak is het resultaat.

Nadat we aan een lange tafel van al het heerlijke eten hebben genoten varen we terug naar Oravi, waar inmiddels het grote vreugdevuur is ontstoken. We drinken nog wat terwijl de Finnen steeds harder zingen en wilder dansen tot ook de langste dag en kortste nacht van het jaar verstreken zijn. Als straks de meren weer bevroren zijn zal deze nacht nog nagalmen tot het ook volgend jaar weer midzomernacht is.

muikku in Zuid-Finland

Naar Zuid-Finland met Voigt Travel

Op vakantie naar Zuid-Finland in de zomer betekent genieten van de prachtige uitgestrekte meren met prachtige bossen, serene rust en de heerlijke warmte van het seizoen. De dagen vul je met buiten zijn: fijne kanotochten, ontspannen wandelingen of avontuurlijke fietstours.

Vergeet de lieflijke dorpen en gezellige steden niet te bezoeken. Je plakt gemakkelijk een citytrip Turku, Tampere of Helsinki toe aan je rondreis. ’s Avonds is er niets lekkerder dan buiten zitten en genieten van de zomer. Want de middernachtzon verwarmt zowel het meer als jou tot diep in de nacht!

Meer weten over reizen naar Zuid-Finland? Neem een kijkje op de website van Voigt Travel.

Onze tips

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograag

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!