Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Cover voor 6x de leukste NL’se kookboeken

6x de leukste NL’se kookboeken

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

De Nederlandse eetcultuur is rijker dan je misschien denkt en gaat verder dan alleen het aardappels-groente-vlees-plaatje. Dit zijn onze favoriete Nederlandse kookboeken van dit moment:

Frituur-ambacht

Hij noemt zichzelf geen rock-‘n-roller, maar een cholesteroller. Chef-kok Danny Jansen is niet vies van snackbarvoer. In zijn nieuwste boek zet hij het Nederlandse streetfood uiteen. De zelfmaakrecepten voor friet (of patat?), snacks, sauzen, ijs en shakes en de interviews met snackkoningen als Cees Holtkamp en FEBO-directeur Dennis Borst maken dit boek tot een must-have voor iedere snack-gek.
Vet lekker

Danny Jansen. Vet lekker.
Uitgeverij Lev. 272 pagina’s. Prijs: 20,00 euro.

Zilte schatkamer

Open dit boek en de zilte zeelucht komt je nog net niet tegemoet. Verder doet iedere pagina je hunkeren naar Texel. Naar wind en zon, naar uitgestrekte stranden met eb en vloed, naar de vergezichten van de akkers, de kronkelige fietspaadjes, de duinen met al hun kleuren en vooral: naar Texelse producten en de mogelijkheden daarmee.
de smaak van Texel

Annette van Ruitenberg. De smaak van Texel.
Fontaine Uitgevers. 256 pagina’s. Prijs: 39,95 euro.

Zeewierplezier

Toine Wilke krijgt bijval in zijn boodschap (p. 94) om zeewieren en algen aan de man te brengen: Donald Deschagt is in Vlaanderen pionier als het aankomt op koken met algen en wieren, de ‘future foods’ van de zee. In Zeegroenten geeft hij heerlijke recepten met onder andere kombu en wakame waarmee hij overtuigt.
Zeegroenten

Donald Deschagt. Zeegroenten.
Manteau. 176 pagina’s. Prijs 24,99 euro.

De naoorlogse pot

“De Griek, de Japanner en de Vietnamees? Dat waren zestig jaar geleden nog gewoon buitenlanders, geen restaurants.” Frank Noë gaat terug in de tijd en laat de Nederlandse keuken op z’n puurst zien, in de jaren na de oorlog. Van kaantjes op brood tot lammetjespap en macaroni met SMAC, want dát was pas lekker.
ja, dat was lekker

Frank Noë. Ja, dát was lekker.
Het Zwarte Schaap. 80 pagina’s. Prijs: 9,95 euro.

Hollandse kaasreis

Wie is er niet groot geworden met een boterham met kaas? Nederland is kaasland en kaaskenner Betty Koster draagt dat met trots uit. In Hollandse kaas deelt ze haar favoriete schapen-, geiten- en koeienkazen van eigen bodem en vertelt ze het verhaal achter de kaas – van de makers,  de dieren en het gras tot het landschap.
Hollandse kaas

Betty Koster. Hollandse kaas. 
Terra. 240 pagina’s. Prijs 24,99 euro.

Eeuwenoude basis

Een goede maaltijd begint bij… het receptenboekje van je oma? Internet? foodies magazine (ja dat óók)? Voor chef-kok Nicole Pisani begint een maaltijd met boter, botten en zout, de drie basiselementen van eten. In Boter, botten, zout laat ze zien hoe deze elementen voor haar samenkomen in 100 recepten, geïnspireerd door de vele landen en keukens waarin ze werkte. De recepten zijn niet doorsnee – in zout gebakken rode biet, rib-eye tataki met sojadressing, perzik-parfait met kurkuma en knapperige kippenhuidsalade met zeewiermayo – maar Nicole wil je dan ook leren om restauranttechnieken toe te passen in je eigen keuken. Nicole geeft met dit boek een mooie voorzet, nu is het aan jou om in eigen keuken aan de slag te gaan.
boter, botten, zout

Nicole Pisani. Boter, botten, zout. 
Good Cook. 224 pagina’s. Prijs: 24,95 euro.

boter, botten, zoutFotografie Boter, botten, zout: Regula Ysewijn

De kookboeken vind je in het septembernummer van foodies dat vol lekkers uit de lage landen staat (pindakaas! drop! vis!) Ga voor het nieuwste nummer van foodies en klik hier! 

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!