Een kopje koffie in het voorjaarszonnetje met zelfgebakken koekjes of een rondje markt voor de eerste witte asperges; dit zijn de leukste kookboeken die je deze maand wilt lezen.

Picknickfood

Houd het brood en de boter maar in de aanslag, want na het lezen van dit boek wil je aan het smeren. Van een Vietnamees broodje banh mi tot de Mexicaanse quesadilla en van de Franse croque-madame tot de Aziatische bao met buikspek – deze sandwiches doen je verlangen naar lunchtijd. Nodig je vrienden uit en maak er met Sandwiches een feestje onder de lentezon van.
kookboeken
Rosie Reynolds. Sandwiches.
Veltman Uitgevers. 176 pagina’s. Prijs: 17,99 euro.

Verse kazen

Een beetje Hollander is gek op kaas, maar een échte Hollander maakt zijn kaas zelf. Nils Koster laat in dit boek aan de hand van duidelijke recepten zien hoe je van een pak melk in no-time een vers en oer-Hollands kaasje maakt. Die kennis geeft je een goede basis om daarna de rest van kaasland te ontdekken. Maar begin met Nils eerst eens aan geitenkaas, roodflora of blauwschimmel.

Nils Koster. Kaas uit eigen keuken.
Fontaine Uitgevers. 160 pagina’s. Prijs: 25,00 euro.

Vega-wereldkeuken

Isabel werd op haar negende vegetariër en moest het – bij gebrek aan vegetarische inspiratie – destijds vooral doen met AVG’tjes zonder vlees. Inmiddels heeft ze een veel spannender receptenrepertoire opgebouwd en dat deelt ze in haar nieuwe boek de Vegabijbel. Verrassend (makkelijke) recepten uit de wereldkeuken, geschikt voor vega’s en soms ook voor vegans.

kookboeken

Isabel Boerdam. Vegabijbel.
Carrera Culinair. 496 pagina’s. Prijs: 26,99 euro.

Schik met blik

Koop jij alleen bliksardientjes vanwege het mooie blikje? Bart van Olphen niet. Hij vindt dat vis uit blik de absolute keukenheld in ieder kastje is en overtuigt jou daarvan in zijn Vis uit blik-kookboeken. Deze nieuwe editie staat weer vol met watertandendlekkere recepten. Gooi je hengel uit in de supermarkt en vang die blikjes tonijn, zalm, makreel, sardine, ansjovis en haring.

kookboeken

Bart van Olphen. Vis uit blik 2.
Kosmos Uitgevers. 144 pagina’s. Prijs: 18,50 euro.

Het witte goud

We kijken er al weken halsreikend naar uit: het moment dat de eerste witte asperges weer verkrijgbaar zijn. Als het zover is, kun je met dit boek de keuken induiken voor 30 verrassende aspergerecepten. Van klassiek gekookte asperges met ham, ei en hollandaise tot asperge-quinoasalade met burrata en aspergerisotto met pecorino. Geniet van het witte goud!
kookboeken
Jessica Lek. Asperges.
Good Cook. 72 pagina’s. Prijs: 10,95 euro.

Van eigen deeg

Op zondag koekjes bakken waar je de hele week van kunt genieten. Koekjeskoningin Ellouisa doet niet anders en deelt haar 100 favoriete koekjesrecepten in dit zoete boek. Verwarm je oven maar vast voor en zet je koektrommel klaar voor bananenkusjes, pindakaaskogels, baklavanestjes, walnootghribia, gazellenhoorntjes en nutellakoekjes. En dan niet alles in één keer opeten hè!

Kijk hier voor een voorproefje: pecan fudge, capuccinoekjes en amandel-jamkoekjes.
kookboeken

Elisabeth Scholten. 100 luxe koekjes van eigen deeg.
Nieuw Amsterdam. 160 pagina’s. Prijs: 23,99 euro.

Nog meer boekeninspiratie?