“Ik ben geen donkergroen, maar een mintgroen meisje”

Na tien jaar bloggen op degroenemeisjes.nl komt Merel Wildschut met een kookboek. Een boek met laagdrempelige vegan recepten voor iedereen die wat vaker plantaardig wil eten. Want, zo zegt ze, “je hoeft geen vegan te zijn om het verschil te maken”. Samen met Foodies blikt ze terug op de afgelopen tien jaar, op haar nieuwe kookboek en op de toekomst van De Groene Meisjes.

Vegan voor iedereen

Een nieuw boek! Daar wil ik alles over weten’, mail ik Merel. Gevolgd door: ‘Zullen we afspreken bij jou in Utrecht, kun je me meteen alle vegan hotspots laten zien’. We spreken af bij het koffie- en lunchtentje Life’s a Peach. Op een steenworp afstand van haar huis. Ik verdenk Merel ervan hier elke dag te komen. Als ik voet binnen de deur zet, geef ik haar meteen groot gelijk. We worden hartelijk ontvangen door twee enthousiaste meiden. Er klinkt relaxte loungemuziek door de speakers en de vitrines liggen vol met lekkers. Van goedbelegde focaccia’s tot de mooiste vegan taartjes en broodjes. Op aanraden van Merel neem ik een focaccia. Omdat de vegan croissant met chocoladeroomvulling me zo verlekkerd ligt aan te kijken, neem ik die ook. “Het toetje”, grappen we naar elkaar.

Het vegan begin

“Ik wist meteen dat ik een boek wilde maken voor iedereen. Niet alleen voor vegetariërs of vegans, maar voor iedereen die wat vaker plantaardig wil eten. Ik krijg heel vaak de vraag van mensen of vegan eten niet moeilijk, tijdrovend en duur is. Er is een beeld ontstaan dat veganistisch eten voor de rijke elite is. Dat stamt uit de tijd dat je nog naar de Ekoplaza moest voor je boodschappen. Maar in de afgelopen jaren is er veel veranderd.” Zelf komt Merel nog amper bij de biologische winkel. De meeste vegan producten haalt ze gewoon bij de reguliere supermarkt. “Dat is wel een groot verschil met tien jaar geleden hoor, toen ik begon met vegan eten.” Toen moest ik echt zoeken naar producten en heel veel was ook gewoon nog niet te verkrijgen in Nederland. Vegan stond nog in de kinderschoenen.”

10 jaar…

Aan wie Merel veel kan leren, zijn de mensen die nog aan het begin van hun plantaardige zoektocht staan. Of daar nog moeten komen zelfs. “Het is niet mijn doel om heel Nederland vegan te maken. Ik zou het heel mooi vinden als meer mensen wat vaker voor plantaardig eten zouden kiezen. Ik hoop juist dat ik dat met mijn milde ‘tone of voice’ en de toegankelijkheid van dit kookboek bereik.” Eigenlijk lijkt de cirkel nu na tien jaar rond. Zo begon Merel ooit met het delen van recepten en komt er nu in haar jubileumjaar een kookboek uit.

…en tellende

Hoe ziet De Groene Meisjes er over tien jaar uit? “Door het maken van dit kookboek heb ik de liefde voor plantaardig koken wel hervonden. Dus misschien dat ik wel weer wat meer recepten ga uitproberen en delen. Verder heb ik eigenlijk nooit echt een plan gehad. Dat is ook mijn succesformule denk ik: dicht bij mezelf blijven en doen wat ik wil, zonder die stip op de horizon na te jagen.” Het uitbrengen van dit kookboek is een mooie stap op dat pad.

De Groene Meisjes: vegan voor iedereen

Meer gerechten zoals deze?

De Groene Meisjes: vegan voor iedereen
€24,99

Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:

American cookies

Merel: “Toen ik net begon met vegan eten dacht ik echt dat ik voor altijd veroordeeld zou zijn tot dadelrepen en kokosballetjes. Lekker hoor, daar niet van, maar soms wil ik gewoon een lekker zoet koekje. Zo’n Amerikaans koekje, weet je wel, met veel boter en suiker. Here you have it, in maar liefst drie varianten. Geniet ervan!”

Vegan voor iedereen american cookies

Filodeegrolletjes met spinazie en vegan feta

Filodeegrolletjes met spinazie en vegan feta

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.