Pret à diner: het boek
“Pret à diner” is dé persoonlijke gids voor het samenstellen van een menu waarmee je indruk maakt op je gasten. Met de recepten en tips van chef Estée Strooker laat je iedereen optimaal genieten van je culinaire inspiraties. Hoe plan je bijvoorbeeld de boodschappen en hoe dek je de tafel? Op welke manieren serveer je de gerechten: shared dining of een vooropgezet gangenmenu? Je leert om een menu samen te stellen uit diverse gerechten met verschillende smaken en structuren, natuurlijk het liefst met seizoens- en streekgebonden ingrediënten. Bovendien staan in het hoofdstuk ‘Een tweede leven’ recepten waarmee overgebleven ingrediënten van je diner een tweede kans krijgen.
Met behulp van “Pret à diner” zul je uiteindelijk met een voldaan gevoel zelf aan tafel plaatsnemen, om vervolgens alle complimenten te ontvangen en trots te zijn op je behaalde resultaat.

Estée Strooker
Estée Strooker (1990) werd in 2010 de eerste winnaar van Masterchef Nederland. De liefde voor dieren en het boerenleven kreeg ze mee van haar vader en grootvader die allebei dierenarts waren. Ze deed een koksopleiding in Parijs en liep stage bij Franse sterrenkeukens. Inmiddels heeft ze twee restaurants in Arnhem: ‘t Amusement en Eetwinkel Stroom. Daarnaast presenteert ze verschillende programma’s op 24Kitchen.
Foto: Studio Unfolded, Sophia van den Hoek
Kerst met Estée
Speciaal voor Het Grote Kerstnummer spraken we met Estée over haar ideale kerst.
Hoe ziet jouw kerstdiner eruit?
“Kerst vier ik elk jaar met mijn familie. Ik ben enig kind, we vieren het met een kleine vaste groep. Mijn ouders, ooms en wat huisvrienden. Iets wat steevast terugkomt op tafel is de haas. We eten vaak zo’n zes of zeven gangen, maar de haas ontbreekt nooit!”
Een haas, vertel eens?
“De haas is onmisbaar en wordt gemaakt door mijn moeder of oom. Het is geen lastig recept vol met moeilijke ingrediënten. We halen een haas die door een boer hier in de buurt wordt geschoten. Deze stoven we met roomboter, rode wijn, kruidnagel en laurier. Daar serveren we dan rode kool, spruitjes en puree bij. Dit gerecht is er altijd met kerst.”
Is de rest van het menu ook in beton gegoten?
“Nee hoor, de overige gangen zijn vrij in te delen. Dat wisselt elk jaar. Alhoewel, het dessert staat eigenlijk ook altijd vast. Chipolatapudding. Ondanks dat ik echt een toetjesmens ben sla ik deze vaak over. Er gaat teveel drank in, van die chemische vruchtjes en bitterkoekjes. Daarnaast zit ik na zeven gangen al zó vol dat het toetje te veel is. Wel hou ik zelf heel erg van crème caramel, dat is ook het lievelingsdessert van mijn oom.”
Wat staat er verder op het menu dit jaar?
“Als tiener stond ik ’s ochtends vroeg al te koken. Restaurantje spelen in de keuken. Ik adem eten. Tegenwoordig neem ik restjes mee uit mijn restaurant. Misschien iets minder kneuterig en romantisch, maar wel erg handig én lekker. Mijn ooms doen hetzelfde, zij hebben ook een restaurant. Zo vullen we de overige gangen, vaak in overleg met elkaar.”
En tweede kerstdag?
“Meestal zit ik de volgende ochtend nog vol, ik ontbijt niet met gebakken aardappelen bijvoorbeeld. Op tweede kerstdag maak ik meestal iets simpels, maar wel met mooie ingrediënten en veel aandacht. Nooit zomaar een frietje.”
Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:
Gepofte biet met rozen, grapefruit en pistache
Estée: “Dit recept smaakt echt romantisch! Zoet, geurig, fris, pittig en nootachtig. Alles voor de ultieme romance. Beetje gek wellicht dat ik rozen gebruik in een gerecht, maar in het Midden-Oosten gebeurt dit veel meer! Dan wel vooral in zoetigheden. Rozen zijn, zolang ze onbespoten zijn, alle-maal eetbaar. Wel zijn er maar een paar rozen die ook echt veel geur en smaak afgeven. Ik gebruik lichtroze of rode rozen die heerlijk zoet ruiken. Deze zijn wel alleen in de (na)zomer te vinden.”
Crème caramel met dragon en pastinaakfudge
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: