Kookboeken. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen. Maar er zijn er zoveel! Daarom zetten we hier maandelijks onze favorieten voor je op een rijtje.

Nieuwe inspiratie van Niven

We willen allemaal graag meer groente eten, maar dan wel zo lekker mogelijk. Sterrenchef Niven Kunz geeft in het toegankelijke Groente gezonde en maakbare recepten waar je als thuiskok mee aan de slag kunt. Misschien wordt je er wel net zo’n groentefreak van als Niven zelf.
Niven Kunz.Groente.
Kosmos. 256 pagina’s. Prijs: 24,99 euro.
Fotografie: Sven Benjamins / Foodstyling: Sander de Ponti / Styling: Jan Willem van Riel

Aan tafel in de osteria

Een osteria is een eenvoudig eetlokaal. Het verschil met een trattoria is dat een osteria oorspronkelijk een wijnlokaal voor reizigers was waar je ook iets kon eten. Je eet er vaak verrassend goed. In Osteria recepten staan honderden regionale recepten van osteria’s uit heel Italië, verzameld door Slow Food.
Grazia Novellini.Osteria recepten.
Uitgeverij Novecento. 500 pagina’s. Prijs: 29,50 euro.

Beslagen het terras op

Terrasjesweer, de perfecte tijd om het aanbod aan Nederlandse speciaalbieren eens onder de loep te nemen. De laatste jaren schieten de brouwerijen als paddenstoelen uit de grond. In De bierrevolutie vind je een mooie dwarsdoorsnede van bierbrouwend Nederland.
Edo Dijksterhuis en Jan Willem Kaldenbach. De bierrevolutie.
Terra. 288 pagina’s. Prijs: 24,99 euro.

Geheimen van een pizzaiolo

Simon Giaccotto schaafde net zo lang aan zijn pizzakennis tot hij er een boek mee kon vullen. In zijn pizzabijbel vind je naast recepten voor pizza, focaccia en calzone ook recepten voor pizzolo, een gevulde dubbele pizza uit Sortino, de geboortestreek van zijn vader in Sicilië.
Simon Giaccotto.De pizzabijbel.
Carrera culinair. 448 pagina’s. Prijs: 29,29 euro.

De wereld der kip

Hoe krijg je dat knapperig velletje, wanneer is je hoender precies gaar en hoe bereidt je elk deel afzonderlijk? Culinair journalist Marcus Polman ging op bezoek bij boeren, chefs, poeliers en slagers in binnen- en buitenland om uit te vogelen hoe je kip het lekkerst bereidt. Er zijn net zoveel technieken als er manieren zijn om hem klaar te maken, de perfecte kip.
Marcus Polman. Handboek voor de perfecte kip.

Fontaine. 176 pagina’s. Prijs: 16,95 euro.
Marleen van Es kennen we van het foodblog en gelijknamige boek Een rijke oogst. Haar nieuwe boek Oogst staat vol verrassende nieuwe groentegerechten om buiten te eten of buiten klaar te maken. Marleen: “Als ik bedenk wat ik ‘s avonds wil eten, kies ik als eerste de groente.”
Marleen van Es. Oogst.
Nieuw Amsterdam. 304 pagina’s. Prijs: 34,99 euro.