Dompel je deze kerst onder in iets nieuws en verdiep je in wijn-spijscombinaties, koken met wild of de Franse keuken.

Alles over wijn

Er zeker van zijn dat de wijn die je serveert bij je kerstdiner er ook echt goed bij smaakt? Volg dan een spoedcursusje tot sommelier en lees het boek Wine Food van Dana Frank en Andrea Slonecker. Met overzichten van wijnsoorten, beschrijvingen van druiven, tips over wijnhuizen, een cursus in wijnetiketten lezen, een lesje wijn proeven als een pro en voorbeelden van wijnsoorten die matchen met gerechten.
Dana Frank en Andrea Slonecker. Wine Food. Karakter. 160 pagina’s. Prijs: 27,99 euro.

Alle smulpapen verzamelen

Zo tegen het einde van het jaar maakt iedereen de balans op. Zo ook Ronald Ockhuysen. Voor zijn boek Smulpapen verzamelde hij de 100 meest eigenzinnige recepten die de afgelopen jaren in Het Parool zijn verschenen. Geschreven door uiteenlopende foodies, chef-koks en culinair auteurs; van worstenmaker Samuel Levie tot bierkenner Rick Kempen en meneer en mevrouw Hamersma.
Ronald Ockhuysen. Smulpapen. Ambo | Anthos. Prijs: 24,99 euro.

Werken met wild

Kerst is bij uitstek de tijd om je eens te wagen aan wild. Zoek eerst op je gemakje uit voor welk stuk vlees je gaat en verdiep je dan in de bereidingswijze. In Wildbijbel legt Peter Klosse je de basistechnieken van het bereiden van wild stap voor stap uit en geeft hij de mooiste wildgerechten van Nederlands bekendste wildrestaurant De Echoput prijs. Van canard à l’orange tot Veluwse reerug met kersen en amandel.
Peter Klosse. Wildbijbel. Carrera. 464 pagina’s. Prijs: 31,99 euro.

Gerespecteerd en gevreesd

Het leven van culinair journalist Johannes van Dam stond in het teken van eten; spreken over eten, schrijven over eten en alles weten over eten. De Amsterdamse horeca vreesde hem, haatte hem soms, maar respecteerde zijn vakkennis. Johannes was een man met een robuust karakter, een bijzonder personage en moeilijk in woorden te beschrijven. Toch lukte het Jeroen Thijssen, in deze mooie biografie.
Jeroen Thijssen. Johannes van Dam – de biografie. Nieuw-Amsterdam. 320  pagina’s. Prijs: 24,99 euro

Stoeremannenkeuken

Met al die culinaire hoogstandjes van tegenwoordig lijkt er geen plaats meer te zijn voor de romantiek van koken boven open vuur. Aan Lennox Hastie de taak om ons vuurtje weer aan te wakkeren en dat doet hij in 80 bijzondere recepten met de beste ingrediënten voor intuïtieve en zorgvuldige bereidingen boven open vuur.
Lennox Hastie. Op zoek naar het vuur. Fontaine Uitgevers. 256 pagina’s. Prijs: 29,99 euro

De bijbel van de Franse keuken

Wij luisteren graag naar Alain Caron – die zijn Franse accent maar niet kwijt lijkt te raken, of het cultiveert. Maar zijn recepten koken doen we misschien nog wel liever. Nu zijn nieuwe boek De bijbel van de Franse keuken uit is, kunnen we niet wachten om een reis naar Frankrijk te maken vanuit eigen keuken. Een reis die ons, zo wordt beloofd, heel Frankrijk laat proeven. Begin in centraal-Frankrijk met een klassieke uiensoep, maak de lekkerste varkenskotelleten à la Parisienne of reis naar Zuid-Frankrijk met coquilles Saint-Jacques uit de oven. Wat ons betreft heb je met deze gerechten meteen de kerst gecoverd, maar je kunt natuurlijk ook zelf een menu samenstellen uit de overige 177 recepten. Vive la France!
Alain Caron. De bijbel van de Franse keuken. Carrera Culinair. 480 pagina’s. Prijs: 31,99 euro.