Van fermenteren tot koken boven open vuur: dankzij de boeken van deze bekende chefs kook je in november net even anders.

Winterkost van Jeroen Meus

Chef-kok Jeroen Meus is een voorvechter van ‘echt gekookt eten’. Allemaal leuk en aardig die insta-waardige salades en poké-bowls waar geen fornuis aan te pas komt, maar aan Meus is het niet besteed. Hij wil vlammen onder zijn pannen, een door de oven verwarmde keuken en gerechten waar de warmte vanaf dampt. Hij wil iedereen dit najaar weer aanzetten tot ‘echt koken’ en doet dat met zijn boek Winterkost. Ruim zeventig recepten waarvoor je je handen uit de mouwen van je trui moet steken. Van erwtensoep met krokante chorizo, piepkuiken met druivensaus en aardappelbolletjes en roodbaars met knolselderijstoemp tot chocoladetruffels voor bij de koffie.

Jeroen: “Haal je parka van zolder, klop de modder vanonder je laarzen, vul het brandhout aan en zet de oven op 180 graden want… we gaan ‘echt koken’.”

Jeroen Meus. Winterkost.
Manteau. 240 pagina’s. Prijs: 19,99 euro.

Fermenteren 2.0 met Noma’s handboek voor fermenteren

In dit handboek met meer dan 750 kleurenfoto’s waarvan de meeste stap-voor-stapaanwijzingen zijn, brengt René Redzepi fermenteren naar een nieuw niveau. Deze recepten gaan verder dan de typische kimchi en zuurkool. Wat denk je van koji, kombucha, shoyu, miso’s en zwarte knoflook? Fermenteer en experimenteer. 
René Redzepi en David Zilber. Noma’s handboek voor fermenteren.
Karakter. 456 pagina’s. Prijs: 39,99 euro.

Kijkje in de keuken van Jonnie & Thérèse in Thuis

Iedere avond moeten Jonnie en Thérèse Boer in hun restaurant dezelfde vraag beantwoorden: ‘Eten jullie thuis ook in gangen of komt er ook weleens een gehaktbal op tafel?’ Het antwoord op die vraag vind je nu in hun kookboek Thuis dat vol staat met eenvoudige gerechten die het stel thuis eet. Inclusief uitgebreide drankadviezen.
Jonnie en Thérèse Boer. Thuis.
WBOOKS. 224 pagina’s. Prijs: 29,95 euro.

Boek met een boodschap van James Whetlor in Geit

James Whetlor werkte twaalf jaar als kok in Londen voor hij terugkeerde naar zijn geboortestreek en voor River Cottage ging werken. Hij kocht er een stukje grond en zette er geiten op die het kaal konden vreten. Dat zette hem aan het denken over het lot van jonge bokjes, die vaak afgemaakt worden. Hij verdiepte zich in geitenvlees en dat resulteerde in dit boek met geit in de hoofdrol: als kebab, curry of braadstuk.
James Whetlor. Geit.
Veltman. 208 pagina’s. Prijs: 20 euro.

Een snufje hier, een drupje daar met Sergio Herman

Waarom ingrediënten uit handen van een chef altijd veel beter smaken? Dat komt door het gebruik van smaakmakers. In dit boek vertelt Sergio Herman je hoe je met smaakmakers gerechten meer scherpte, pit of juist nuance kunt geven. Waarin kun je sojasaus gebruiken? En waarom moet je het lekvocht van een potje olijven bewaren?
Sergio Herman. Sergio’s smaakmakers.
Carrera. 256 pagina’s. Prijs: 31,99 euro.

Een ijskoud avontuur in Smokey Goodness Winter BBQ

De manier om je man aan het koken te krijgen? Stuur hem uit de keuken! Buiten is waar volgens Jord Althuizen de magie plaatsvindt. In Smokey Goodness Winter BBQ vertelt de fervent barbecueliefhebber hoe je met home smoked salmon, wild boar on the grill en wintersportfavorieten als raclette de koude dagen warmpjes doorkomt.
Jord Althuizen. Smokey Goodness Winter BBQ.
Kosmos. 224 pagina’s. Prijs: 24,99 euro.