Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
kookboeken juni

Foodies kookboeken: van Japanse perfectie tot taartjes in miniformaat

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Met je rug in het gras blader je samen met je lief door deze fijne kookboeken, op zoek naar een romantisch avondmaal voor twee. Dit zijn de mooiste kookboeken van het moment!

Zien koken doet koken

Nadine Levy Redzepi ontmoette haar man René – eigenaar van tweesterrenrestaurant Noma in Kopenhagen – toen ze als bediende werkte in zijn zaak en werd stapelverliefd op hem én zijn kookkunsten. Ze observeerde, leerde en ontwikkelde haar eigen stijl en smaak wat resulteerde in het kookboek Downtime; een wegwijzer met tachtig recepten aan culinaire inspiratie voor iedere thuischef.
Nadine Levy Redzepi. Downtime.
Karakter Uitgevers. 304 pagina’s. Prijs: 29,99 euro.

Taartjes in miniformaat

“Klein van stuk, groots van smaak.”

Meike Schaling bakt in haar winkel Petit Gâteau in Amsterdam de lekkerste taartjes in miniformaat. Bak ze met dit boek exact na, kies eerst een recept voor de bodem en vul hem vervolgens met ganache met framboos, pistachecrème, witte chocoladeroom of een van de andere onweerstaanbare vullingen. Klein van stuk, groots van smaak.
Meike Schaling. Kleine taartjes.
Kosmos. 160 pagina’s. Prijs: 17,50 euro.

Knapperige brandnetel

Bij wildplukken komt meer kijken dan een rieten mandje alleen. Zonder kennis van zaken pluk je snel het verkeerde gewas of meer dan toegestaan is – wist je dat het plukken van bramen onder de stroperijwet valt? In Wildplukken lees je er alles over en leer je lekker met je oogst te koken. Van brandnetelchips tot magnoliasiroop.
Leoniek Bontje, Yvet Noordermeer. Wildplukken.
Terra. 256 pagina’s. Prijs: 22,50 euro.

Recepten en anekdotes

Een klein, warm en écht tentje, waar het bruist en waar bezoekers oprechte gastvrijheid voelen. Zo moest het restaurant van Jeroen Vesters (chef-kok, schrijver en oud-columnist van foodies) eruit komen te zien en zo is het geworden. Inmiddels draait Vesters in Nijmegen alweer twaalf en een half jaar; lang genoeg om een boek aan verhalen en recepten te kunnen vullen. En dus is er nu Verworven Smaak, een bundeling van de beste gerechten uit de geschiedenis van Vesters, gecombineerd met vermakelijke anekdotes en verhalen over bijzondere smaken, allemaal gemaakt met het volgende doel: “Ik hoop dat dit boek je inspireert om een betere kok te worden dan je bent”, aldus Jeroen Vesters.
Jeroen Vesters. Verworven smaak. 
184 pagina’s. Prijs: 24,50 euro.

Japanse perfectie

Met dezelfde perfectie waarmee de Japanners sushi rollen, maken ze sashimi, ramen, noedels en grillgerechten. Ieder gerecht verlaat de keuken als schilderijtje en is perfect op smaak. Kook met dezelfde verfijning uit dit boek vol recepten, winkeltips en instructies voor bijvoorbeeld zelfgemaakte teriyakisaus en dashibouillon.
Stevan Paul. Mijn Japanse Keuken.
Karakter. 224 pagina’s. Prijs: 29,99 euro. 

Zomers leesvoer

Een detective gecombineerd met culinaire uitspattingen. Tussen het oplossen van een moordmysterie door is Tannie Maria ook druk bezig met het testen en koken van de recepten die ze schrijft voor de plaatselijke krant. Komt het uiteindelijk goed met het onderzoek én met haar baksels? je leest het in deze fijne roman (inclusief recepten) met als strijdtoneel de Karoo, het hart van Zuid-Afrika.
Sally Andrew. Tannie Maria en demonische monteur. 
Uitgeverij Orlando. 416 pagina’s. Prijs 19,95 euro.

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!