Van coeur de boeuf-tomaten en kousenband tot aan padrón-pepers en boragebloemetjes. Je komt het allemaal tegen in de verrassende, vegetarische recepten uit Leafs. Culinair specialist en kookboekauteur Carola de Kanter leert je in haar nieuwe boek koken met de producten van het seizoen. Aangevuld met spannende ingrediënten van de markt, uit de toko en van andere obscure omfietsadresjes waar ze nét dat ene, bijzondere ingrediënt hebben.
leafs

Recepten uit het kookatelier

Zelf hoeft Carola de Kanter het niet ver te zoeken als het gaat om niet alledaagse ingrediënten. In haar kas, moestuin, fruittuin en boomgaard in het Brabantse Ulvenhout kweekt ze allerlei bijzondere soorten groenten, fruit, kruiden en bloemen. Het liefst banjert Carola de hele dag door haar tuin, om vervolgens de verse oogt in haar naastgelegen Kookatelier Caatensteyn te verwerken tot verrassende vegetarische gerechten. ‘Van cavolo nero tot gele frambozen, Thaise basilicum en eetbare bloemen. Al die experimenten zorgen voor de ingrediënten waarmee ik uiteindelijk mijn gerechten maak in het Kookatelier.’ Daar kookt Carola niet alleen voor zichzelf, maar ook voor en met anderen. Zo deed ze er onder meer de foodstyling voor Pasta di Janny – hét pastakookboek van onze gasthoofdredacteur. En ze organiseert er regelmatig kookworkshops om te delen wat je zoal kunt maken met al die bijzondere gewassen.

Wat eet jij dan?

Nu is er dus een boek vol seizoensinspiratie voor vegetariërs, flexitariërs en iedereen die zo nu en dan iets anders wil dan louter vlees of vis. ‘Steeds meer Nederlanders eten minder vlees en vis, of helemaal geen vlees en vis meer. Zelf ben ik al heel lang vegetariër en ik krijg vaak de vraag: ‘Maar wat eet je dan?’. Het blijkt voor velen heel moeilijk om gevarieerde en spannende vegetarische gerechten te maken. Om die steeds vaker gestelde vraag te beantwoorden, is er nu dit boek.’

De seizoenen

In vier hoofdstukken volg je in Leafs de seizoenen, waarbij zowel de gerechten als de sfeervolle omgeving waarin Carola kookt prachtig in beeld zijn gebracht. Het boek begint bij de lente, waar foto’s van ontspruitend groen afwisselen met niet al te ingewikkelde receptuur. Geschikt voor alle gelegenheden en tips voor het zaaien en verwerken van producten. Een boek over lekkere en bijzondere smaken voor iedere dag. Misschien niet altijd uit eigen tuin, maar wel altijd van het seizoen.

Leafs -Vegetarische seizoensproducten uit de moestuin is vanaf nu te koop in de boekhandels of via Bol.com.