Bij 5 december hoort de geur van kaneel, nootmuskaat, amandel, anijs en kruidnagel. Het Oudhollandse snoepgoed ligt grijpklaar in de tl-verlichte schappen, maar is het niet veel leuker om het zelf te maken? Met het boek Strooigoed van Anne-Marij de Koning wordt de decembermaand weer ouderwets gezellig.
strooigoed het boek
Pepernoten, gevulde speculaas, borstplaat, taaitaai… de lijst van traditionele zoetigheden voor Sinterklaas is bijna niet op te noemen. In Strooigoed vind je alle recepten om de klassiekers zelf te maken en daarnaast nog meer bakinspiratie: van een mooie bankettaart met amandelspijs, vanillecrème en kersen tot kleine mandarijngebakjes en glutenvrije pepernoten. Anne-Marij: “De speculaaskruiden die in veel strooigoed gebruikt worden kun je ook heel makkelijk zelf thuis maken. Bovendien kun je er dan ook mee variëren door verschillende smaken toe te voegen. Als decoratie gebruik ik graag gedroogde bloemen, die maken het strooigoed net wat feestelijker.”

Van blog tot winkel

Het was een lang gekoesterde droom van Anne-Marij om haar eigen bakkerswinkel te beginnen. Vanaf haar zeventiende had ze een bakblog en na haar studie communicatie vertrok ze een half jaar naar India – het land van de kruiden en de specerijen – waar ze echt waardering kreeg voor  het koken. Terug in Nederland kon ze aan de slag in de zaak van Meester Patissier Robèrt van Beckhoven. Anne-Marij: “Daar heb ik in een jaar veel geleerd en alle aspecten van het bakkersvak gezien. Vervolgens schreef ik hartige recepten en deed ik communicatie voor een biologische winkelketen. Toen ik in het verlengde van mijn blog ook ging cateren en
op markten ging staan, begon het bakken toch weer te kriebelen.”

Uiteindelijk wilde ik het liefst als bakker voor mezelf beginnen.

strooigoed letters

Sinterklaassfeer

In de zomer van 2016 opende Anne-Marij met behulp van crowdfunding in Hilversum haar eigen winkel voor huisgemaakte cakes en gebakjes, taart op maat, bijzondere chocoladetruffels en de inmiddels zo populaire bokkenpootjes. Anne-Marij: “Tijdens de sinterklaasperiode maakte ik strooigoed voor de winkel en in het voorjaar werd ik door Milou van der Will, de fotografe van het boek, gevraagd of ik er niet een kookboek over wilde schrijven. Zo stond ik in mei bij dertig graden pepernoten te bakken, maar het was erg leuk om te mogen doen.” Het resultaat is een sfeervol boek over strooigoed waarmee je helemaal in de stemming komt voor de sinterklaasperiode. Sla lekker zelf aan het bakken met chocoladepepernoten, speculaas met amandelvulling, banketstaaf, sierlijke chocolade letters en maak de over de top worteltaart voor het ultieme hoogtepunt: pakjesavond. PS: benieuwd geworden naar die bokkenpootjes? Het recept voor een speciale sinterklaasversie met speculaascrème vind je in Strooigoed.

Probeer de over de top worteltaart met witte chocolade pepernoten van Anne-Marij de Koning. 

strooigoed over de top worteltaart
Tekst: Emil Rooijackers Foto’s: Milou van der Will