Hoe lang eet je al vegan?
“Ik ben in 2012 vegan geworden, met her en der wat tussenpozen niet. Bij mij was het progress, not perfection. Ik heb mijn man Klaas nooit gedwongen om vegan te eten, maar hij raakte zelf geïnspireerd. Hij is een marathonloper en toen hij vegan ging eten, werd hij zelfs sneller.”

Eet je dochter ook vegan?
“Daantje eet niet veganistisch, omdat ze geen goede eter is. Ze is licht van gewicht en daarom geven wij haar biologische geitenmelk en biologische volvette yoghurt. En ik bak af en toe pannenkoeken met ei voor haar. Veganistisch eten kan heel goed voor een kind, maar dan moet je kind wel goed eten. Als veganist kan je veel meer eten zonder over je calorieëntax heen te gaan. Dat is fijn, maar je moet wel zorgen dat je genoeg binnenkrijgt op een dag.”

Wat hoop je met je boek te bereiken?
“Ik wil mensen vooral bij de hand nemen om te laten zien dat vegan eten een hele goede optie is. Ik ben al blij als mensen het overwegen, nog blijer als mensen het een dag doen en heel blij als mensen helemaal vegan gaan eten. Maar, en dat vertel ik ook in het boek, ik geloof heel erg in geweldloosheid. Dus ik vind het vooral belangrijk dat we steeds meer daarvan weggaan.”

Hoe moet je beginnen met vegan eten?
“Ik adviseer meestal te beginnen met een maaltijd per dag. Begin met je ontbijt bijvoorbeeld. Ik zie dat veel mensen de lunch moeilijk vinden, om de boterham met vlees of kaas in te ruilen. Maar er zijn heel veel goede vleesvervangers voor op brood. Of maak eens wraps met restjes groenten erin. En vegan eten betekent niet dat je niet lekker mag eten. Je hoeft echt geen courgettespaghetti te gaan eten, maak gewoon de pasta die je gewend bent, maar dan veganistisch. En als je het echt gezond wil, zet je daar een groene salade naast.”

Denken mensen te moelijk over vegan eten?
“Ze moeten proberen om niet te perfectionistisch te zijn. Vegan eten staat nog steeds bij veel mensen synoniem aan hard voor jezelf zijn. Je moet allerlei dingen missen en het is ingewikkeld. Maar, en daarom heet mijn boek ook Gewoon vegan, het is niet zo ingewikkeld als je niet zo moeilijk denkt. Als je geen tijd hebt om bonenburgers te maken, dan koop je een ready made vegaburger. Dat is niet gezond om elke dag te eten, maar dat is het eten van een burger van vlees ook niet. Als de basis gezond is, kan je best lekkere vegan kaas toevoegen aan je wraps.”

Houd je rekening met hoeveel eiwitten jullie binnenkrijgen?
“Nee. Ik denk dat dat sowieso in Nederland bijna niet voorkomt dat iemand een eiwittekort heeft, dan moet je wel heel erg je best doen. Ik heb het wel eens geteld hoor, toen ik zelf net begon met veganistisch eten, en toen bleek al snel dat ik niets tekort kwam.”

Wat is het favoriete gerecht van Daantje?
“IJsjes haha! Vooral chocolade-ijsjes zonder suiker die ik voor haar maak. Daar stop ik dan kikkererwten en bloemkool in. Of ik maak gezonde ‘chocoladevla’ van avocado. Wat zij ook heerlijk vindt, is tofu. Gewoon de basic tofu, gebakken in maïzena met een scheutje sojasaus. Daar eet ze zo een half pak van leeg! Of pasta pesto, dat is ook een terugkerende favoriet. Die maak ik met fijngemalen groenten, dus extra gezond. Deze recepten staan ook in het boek.”

Alvast voorproeven?

Maak de fluffy pancakes, smoothiebowl of wraps met groenten uit Gewoon vegan.

Gewoon vegan | Alexandra Penrhyn Lowe | Uitgeverij Spectrum | Prijs: 20,99 euro