Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
bechamelsaus

How to: zelf bechamelsaus maken

Advertentie

Het is de saus der sauzen: bechamel. Niet uit een pakje of zakje. Je maakt hem gewoon zelf! Wij leggen je uit hoe.

Zelf bechamelsaus maken

De moedersaus uit de klassieke keuken is onmisbaar in lasagne en heerlijk voor gratins. Je maakt hem op basis van boter, bloem en melk. In maar een half uurtje heb je deze basic bechamelsaus gemaakt, niets fijner dan deze skill onder de knie hebben. Want zeg nou zelf? Je eigen bechamelsaus is toch veel lekkerder dan uit dat pakje!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Dit heb je nodig voor 750 ml bechamelsaus

  • 600 ml volle melk
  • 1 laurierblad
  • peterselie 1 handje steeltjes (optioneel)
  • 6 peperkorrels
  • 50 g boter
  • 40 g bloem
  • zout en (witte) peper

Bechamelsaus maken

Oké daar gaan we, tijd om zelf bechamelsaus te maken. Gebruik de saus vervolgens als basis voor een gratin, lasagne of kaassaus, je kunt er alle kanten mee op.

Stap 1

Doe de melk met het laurierblad, de steeltjes peterselie (optioneel) en de peperkorrels in een steelpan en breng op laag tot middelhoog vuur tegen de kook aan. Zeef de melk in een kan. Spoel de steelpan uit en smelt er op laag vuur de boter in.

Stap 2

Roer met een houten lepel de bloem door de boter en bak ca. 1 minuut. Laat de boter en bloem niet bruin kleuren. Neem de pan van het vuur en voeg in 3 delen de melk toe. Roer na elk deel het mengsel glad.

Stap 3

Zet de pan terug op het vuur en breng de saus al roerend op laag vuur aan de kook. Blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan.

Stap 4

Laat de saus wanneer hij is ingedikt nog ca. 5 minuten sudderen op laag vuur onder af en toe roeren tot hij mooi zijdezacht is.

Stap 5

Breng de saus op smaak met zout en witte peper (of zwarte peper als je spikkeltjes in de saus niet erg vindt). Mochten er toch nog klontjes inzitten, wrijf de saus dan door een zeef.

Het ultieme lasagne recept

Wat ons betreft is dit het ultieme recept voor lasagne. Natuurlijk smaakt ‘ie nog lekkerder door het gebruik van zelfgemaakte bechamelsaus, probeer maar eens uit.

> naar het recept: lasagne

lasagne

Lees ook:

Profielfoto van

Willem van Santen

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!