Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
perfecte biefstuk

De perfecte steak bakken: dat doe je zo

Advertentie

De perfecte steak bakken is een kunst op zich. Maar geen zorgen, wanneer je deze tips & tricks opvolgt is succes gegarandeerd!

Perfecte steak bakken

De perfecte steak bakken is een intimiderend klusje. Je wilt het vlees goed gaar maar niet doorbakken, een klein beetje rauw maar niet te rood. We kunnen er kort over zijn: het bakken van de perfecte steak komt gewoon best wel heel erg precies. Om jou een handje op weg te helpen, hebben wij onze pro-tips gebundeld:

1. Dikte

Koop een dikke steak die je in stukken kan snijden en kan delen. Een dikke steak karamelliseert beter en heeft vaak malser vlees.

2. Oliën

Als je de steak inwrijft met olie, ligt hij dichter tegen het hete oppervlak dan wanneer je olie in de pan doet en daar de steak in legt. Hierdoor krijg je een betere korst.

3. Zouten

Er zijn twee redenen waarom je de steak voor het bakken moet zouten: de steak krijgt de kans om het zout in zich op te nemen, waardoor het hele stukje vlees op smaak wordt gebracht en niet alleen de buitenkant. Ten tweede beïnvloedt het zout de structuur van het vlees; het maakt het zachter en malser.

4. Op kamertemperatuur

Door de steak op kamertemperatuur te laten komen kun je hem makkelijker bakken. Als je een koude steak in de pan legt, zal hij aan de buitenkant verbranden terwijl hij aan de binnenkant nog rauw is.

5. Rusten

Het laten rusten van het vlees is essentieel. Het zorgt ervoor dat de vleessappen zich herverdelen na de extreme hitte van de pan. Dit maakt het vlees sappig.

6. Koekenpan

Gebruik altijd een zware koekenpan door de dikke bodem verbrandt de steak niet snel.

Het recept voor de perfecte steak

Bereidingstijd: ca. 15 min + wachttijd

Ingrediënten voor 2 personen: 500 g ribeye steak (met bot), 1 el olie, 1 el zeezoutvlokken, 2 el boter, een paar takjes verse tijm (blaadjes gerist), een paar teentjes knoflook (gekneusd), aluminiumfolie

  1. Haal de steak twee uur voor bereiding uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Zorg ervoor dat de steak nog in de verpakking zit of leg hem op een bord en dek af met vershoudfolie. Wrijf de steak 1 uur voor de bereiding in met de olie en breng rondom goed op smaak met de zeezoutvlokken.
  2. Zet een zware koekenpan op hoog vuur. Pak de steak vast met een tang en houd de vetrand in de pan. Schroei de vetrand tot hij knapperig is. Leg de steak in de pan en bak ca. 2 minuten en 30 seconden per zijde. Voeg de boter, de tijm en
    de knoflook toe aan de pan. Draai de steak om en bak nog ca. 1 minuut terwijl je de steak door de pan beweegt. Schep steeds een beetje boter over de steak. Draai de steak nog een keer om en bak ca. 1 minuut. Blijf met boter bedruipen.
  3. Als je een vleesthermometer in huis hebt, kun je nu de temperatuur controleren. Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees. De temperatuur zou ongeveer 50°C moeten zijn.
  4. Haal de steak uit de pan en leg op een bord. Giet de bruine boter met de knoflook en de tijm eroverheen. Dek het bord af met aluminiumfolie en laat de steak ca. 10 minuten rusten.
  5. Snijd het vlees tegen de draad in plakken. Serveer het vlees met de vleessappen en de boter.

perfecte steak

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Mike English Styling: Morag Farquhar Foodstyling: Adam Bush

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!