Advertentie
Gezondheidsvoordelen van noten
Noten zijn hartstikke gezond, dat weet iedereen. Maar wat maakt ze precies zo gezond en van welke gezondheidsvoordelen kun je profiteren als je noten regelmatig op je menu zet? En welke noten zijn gezondst? Wij vertellen je waar noten precies goed voor zijn.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Eiwitrijk
Ten eerste zijn noten rijk aan eiwit, waardoor ze uitermate geschikt zijn als vleesvervanger. Eiwitten zijn belangrijk voor gezonde botten en sterke tanden, maar ook voor de groei en instandhouding van de spiermassa.
Vitaminen & mineralen in noten
Noten bevatten een heel scala aan vitaminen en mineralen. Vooral de vitamine B-groep en vitamine E vinden wij in een grote hoeveelheid in noten. Deze vitaminen zijn belangrijk voor heel veel lichamelijke functies, te veel om ze allemaal op te noemen. Door een handje noten iedere dag op je menu te zetten wordt de multivitaminepil overbodig.
Gezonde vetten
Last but not least bevatten noten heel veel gezonde, onverzadigde vetten. Hierdoor werkt het eten van noten beschermend tegen hart- en vaatziekten. Elke dag een handje noten eten zou het risico op bepaalde hartziekten zelfs met 30% verlagen. Daarnaast verlaagt het eten van noten het LDL-cholesterolgehalte, het ‘slechte’ cholesterol. Hoe lager dit cholesterol is, hoe beter.
Noten tegen dementie
Een grootschalig onderzoek liet zien dat je met het eten van noten dementie kunt voorkomen. Hoewel er veel verschillende factoren een rol kunnen spelen, lijkt de consumptie van noten het ontwikkelen van dementie tegen te gaan.
Welke noten zijn het gezondst?
Elke notensoort heeft zijn specifieke eigenschappen en nutriëntensamenstelling. Welke noten zijn het gezondst? Walnoten bevatten extra veel omega 3-vetzuren die je lichaam beschermen tegen hart- en vaatziekten. Amandelen bevatten het meeste eiwit, dus ze zijn een goede keuze na het sporten zodat je spieren sneller herstellen. Hazelnoten zitten vol vitamine E en foliumzuur. En paranoten zijn een uitschieter wat de hoeveelheid selenium betreft. 1-2 paranoten per dag zijn al genoeg om aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium te komen. Dat is fijn, want dit mineraal is onder andere goed voor sterke en gezonde haren en nagels. Er valt dus niet te zeggen welke noten het gezondst zijn. Wil je genieten van alle gezondheidsvoordelen van noten? Wissel dan vooral af tussen verschillende soorten, zo krijg je de meeste voedingsstoffen binnen. Wil je precies weten hoeveel vitaminen en mineralen in welke noten zit? Bekijk hier de nutriënten per notensoort.
Voedingsadvies noten
Vanwege de vele gezondheidsvoordelen is het advies van het Voedingscentrum om iedere dag een handje (ca. 25 gram) noten te eten. Hiermee worden ongezouten varianten bedoeld. Of je voor de ongebrande, gebrande of geroosterde noten kiest, maakt niets uit. Ongezouten pinda’s, notenpasta’s en pindakaas zonder toevoeging van zout of suiker vallen voor dit advies ook onder noten. Noten zijn een goede vleesvervanger en je kunt ze ook regelmatig toevoegen aan je hoofdmaaltijd in plaats van vlees.
Wat kun je allemaal met noten?
Glutenvrij meel
Gemalen noten zijn een natuurlijk glutenvrij alternatief voor tarwebloem. Amandelmeel kom je het vaakst tegen in allerlei zoete recepten, maar ook hazelnotenmeel kun je goed gebruiken in plaats van bloem. Beide soorten kun je makkelijk zelf maken door de noten fijn te vermalen in de keukenmachine.
Lees ook: Zo vervang je tarwebloem om je baksels glutenvrij te maken
Notenpasta
Een gezonder en lekkerder beleg bestaat bijna niet als je het ons vraagt. Notenpasta’s en pindakaas zouden daarom altijd in je voorraadkast moeten staan. Vind je het toch saai worden, kun je de smeuïge pasta’s naar hartenlust combineren met verschillende soorten groenten en fruit. Zelf je notenpasta maken? Ga naar de recepten voor 3 heerlijke zelfgemaakte notenpasta’s.
Plantaardige melk
Noten zoals amandelen of cashewnoten lenen zich perfect als basisingrediënt voor plantaardige melk of room. Notenmelk maak je door noten in water te weken en zo fijn mogelijk te pureren. De vaste bestanddelen haal je er vervolgens uit door middel van zeven. Wat overblijft is een melkachtige substantie met een vrij neutrale, licht romige smaak. Zelf notenmelk maken is makkelijker dan je denkt. Met ons recept maak je met slechts 3 ingrediënten je eigen amandelmelk.
Lees ook: Hoe gezond is plantaardige melk?
Hartige recepten met noten
Eet je noten vooral tussendoor of in je muesli? Voeg ze ook eens aan je warme maaltijd. Noten maken veel gerechten net iets lekkerder én voedzamer.
Curry’s
Heb je weleens een curry met cashewnoten gemaakt? Nee? Dan moet je dat echt een keer proberen. De cashewnoten maken de curry heerlijk romig en voedzaam. Ga je voor de Sri Lankaanse curry met kip en cashewnoten of spreekt de variant met lamsvlees en spinazie jou meer aan?
Hebben we al gezegd dat noten een fantastische natuurlijke vleesvervanger zijn? Daarom kun je een heerlijk smeuïg gehaktbrood prima zonder gehakt maken. Naast noten gebruik je hiervoor paddenstoelen, zoete aardappel en nog een andere voedzame vleesvervanger – kidneybonen uit blik.
Zalm met pistachenoten, limoen en groene salsa
Dit gerecht is het bewijs dat je voor gezond eten niet hoeft in te leveren op smaak. De zalm serveren we met een heleboel groene groenten, knapperige pistachenoten en een zelfgemaakte groene salsa bomvol smaak.
Zoete-aardappelstamppot met zuurkool, noten en gebakken appel
Stamppot hoeft geen zware winterkost te zijn. Probeer eens deze gezonde zoet-zure stamppot. Gewone aardappel maakt plaats voor zoete aardappel, de rookworst vervang je door sappige gebakken appel en de spekjes door knapperige nootjes.
Zoete recepten met noten
In deze heerlijk smeuïge ricottacake zitten maar liefst drie soorten noten.
Gebakken appeltjes met noten-havermoutvulling en sabayon
Op koudere dagen sluit je de maaltijd af met dit heerlijke warme dessert met noten.
Maak bananenbrood nog lekkerder én voedzamer met flink wat pecannoten. Walnoten doen het trouwens net zo goed in deze smeuïge cake.
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.