Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
De beste mocktails|: Tess Posthumus

Mocktails mixen: zo maak je de lekkerste alcoholvrije drankjes

Advertentie

Lekker borrelen, daar houdt iedereen van. Maar wat als je nou geen alcohol drinkt, of het gewoon niet lekker vindt? Als niet-alcoholdrinker ben je dan toch vaak aangewezen op een saai glas fris-drank. Met onze tips zet je echter binnen de kortste keren een kleurrijke mocktail op tafel. Mooi, lekker én helemaal alcoholvrij.

Wat is een mocktail?

Een mocktail is een cocktail, maar dan zonder alcohol. De naam is een samentrekking van de Engelse woorden ‘mock’, wat ‘onecht’ betekent, en ‘cocktail’. Op de menukaart zijn mocktails ook wel te herkennen als ‘virgin cocktails’. Mocktails zijn vaak alcoholvrije versies van al bestaande cocktails, zoals de mojito, maar kunnen ook geheel nieuwe drankjes zijn, zoals de Shirley Temple. Net als de traditionele cocktail bestaat de mocktail uit een mix van meer dan twee ingrediënten die samen in een glas worden geserveerd, meestal gegarneerd met vers fruit of verse kruiden. De drankjes zijn vaak kleurrijk en worden in speciale glazen geserveerd, wat bijdraagt aan de drinkervaring. Hoewel de meeste mocktails een zoete smaak hebben, zijn er ook een aantal hartige variaties: wat dacht je bijvoorbeeld van de Virgin Mary, de alcoholvrije versie van de Bloody Mary?

Nog meer lekkere handige tips en recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Oorsprong

De mocktail bestaat al net zo lang als zijn alcoholische tegenhanger, hoewel hij eerst bekend stond als ‘temperance drink’, vernoemd naar de zogeheten ‘temperance bars’, waar geen alcohol wordt geschonken. De eerste cocktail werd al meer dan 200 jaar geleden gecreëerd en vrijwel direct gingen bartenders experimenteren met alcoholvrije alternatieven. Het duurde echter tot de jaren 1920, toen alcoholconsumptie in de Verenigde Staten verboden werd, tot de eerste echte virgin-varianten van klassieke cocktails in het leven werden geroepen, om dorstige Amerikanen toch naar de bars te lokken. De populariteit van de mocktail is sindsdien gedaald en gestegen met die van de cocktail, met een piek in de jaren ’80, toen mierzoete drankjes geliefd waren. Sinds de jaren 2000 staan mocktails steevast op het menu van de meeste horecatenten.

Mocktails mixen

Door de hoeveelheid mogelijke ingrediënten kun je mocktails bijna oneindig samenstellen. Je kunt natuurlijk gaan voor bekendere mocktails, zoals een nada colada (de mock-versie van de piña colada), maar je kunt ook zelf experimenteren met smaken die je lekker vindt. Veel mocktails bestaan uit een basis van fruitsap of frisdrank, siroop, vers fruit en kruiden of specerijen.

Basis

Een goede mocktail heeft natuurlijk een goede basis nodig. Een veelgebruikte basis is fruitsap (kan uit een pak, maar versgeperst is natuurlijk lekkerder), maar frisdrank kan uiteraard net zo goed. Daarnaast kun je van veel cocktails heel eenvoudig een mocktail maken door de alcoholische drank te vervangen door een non-alcoholisch alternatief. Zo bestaan er tegenwoordig lekkere alcoholvrije wijnen, champagnes en bieren. Ook het aanbod alcoholvrije sterke dranken wordt steeds groter. Een klassieke mojito maak je bijvoorbeeld makkelijk virgin door de rum te vervangen door Lyre’s White Cane Spirit. Een wellicht onverwachte, maar verrassend lekkere basis voor mocktails is melk, zoals die bijvoorbeeld wordt gebruikt in de virgin White Russian of mudslide.

  • Fruitsap (appel, sinaasappel, perzik, ananas, mango, cranberry, druif, kokos, tomaat)
  • Frisdrank (Sprite, ginger ale, tonic, bruiswater)
  • Alcoholvrije wijn, prosecco, cava of champagne
  • Alcoholvrij bier
  • Alcoholvrije sterke drank
  • Melk

Siroop

Om de smaak van je mocktail wat complexer te maken, kun je siroop toevoegen. Je kunt de siroop zien als de vervanger van de likeur die vaak aan cocktails wordt toegevoegd. Fruitsiropen zijn in supermarkten goed verkrijgbaar, maar je kunt ze ook zelf siroop maken door fruit te koken met suiker, water en citroensap en het vervolgens door een zeef in een fles te gieten. Je kunt ook meer botanische smaken toevoegen aan je mocktail door siroop gemaakt van lavendel of rozen toe te voegen. Mocktails op basis van melk zijn goed te combineren met bijvoorbeeld chocolade- of koffiesiroop.

  • Aardbei
  • Passievrucht
  • Watermeloen
  • Grenadine
  • Vlierbloesem
  • Rozen
  • Lavendel
  • Munt
  • Gember
  • Chocolade
  • Karamel
  • Koffie
  • Vanille

Fruit en groente

Vers fruit en verse groente zijn een lekker frisse toevoeging aan je mocktail. Zacht fruit, zoals frambozen of blauwe bessen, kun je met een muddler (stamper) pletten, zodat er nog meer smaken vrijkomen. Citrusvruchten, zoals citroen en limoen, brengen met hun zure smaak balans in zoete mocktails. Probeer ook eens dunne repen frisse komkommer of lichtzoete wortel aan je mocktail toe te voegen voor een hartige twist. Fruit wordt in mocktails ook vaak gebruikt als garnering. Dat ziet er natuurlijk mooi uit, maar de regel is wel dat de garnering ook terug moet komen in het drankje. Wil je dus een schijfje limoen op de rand van je glas doen? Zorg er dan ook voor dat limoensap of -schil terugkomt in je mocktail.

  • Citroen
  • Sinaasappel
  • Limoen
  • Ananas
  • Mango
  • Blauwe bes
  • Aardbei
  • Framboos
  • Kersen
  • Bramen
  • Perzik
  • Passievrucht
  • Komkommer
  • Wortel
  • Bleekselderij

Kruiden en specerijen

Om je mocktail helemaal af te maken, kun je kruiden en specerijen toevoegen. Je kunt kiezen voor bekende opties als munt en basilicum, maar je kunt ook écht experimenteren door salie of kardemom te proberen. Kies vooral wat je lekker vindt, en wie weet ontdek je wel een heel verrassende, nieuwe smaakcombinatie.

Mocktails recepten

Nog even oefenen aan de hand van handige recepten? Hier zijn onze favoriete mocktails op een rij:

Golden Sour mocktail

Gele paprika in een mocktail? Jazeker! Samen met de overige ingrediënten zoals sinaasappelsap, citroensap en suikersiroop is dit absoluut één van de beste mocktails wat ons betreft. Geen cocktailglazen in huis? Geen probleem, je schenkt deze mocktail in een wijnglas.

> naar het recept: Golden Sour

De beste mocktails: Golden Sour

Virgin Mary Mule

Stop limoensap, verse munt, frisse komkommer en ginger beer bij elkaar en je krijgt één van de beste mocktails. Erg fris, en daardoor ideaal om de borrel bijvoorbeeld mee te starten.

> naar het recept: Virgin Mary Mule

Virgin Mary Mule

Rosemary’s Pear

Soms hoeft een lekkere mocktail helemaal niet moeilijk te zijn. Zoals bijvoorbeeld bij dit geweldige drankje. Meng wat citroensap met bitter lemon en perensap. IJsblokjes erbij en je bent klaar voor alcoholvrije borrel!

> naar het recept: Rosemary’s Pear

De beste mocktails: Rosemary’s Pear

Lees ook: Dit zijn de beste mocktails voor bij de borrel

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!