Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
maak zelf verse pasta zonder pastamachine 2

Weekendproject: maak zelf verse pasta zonder pastamachine

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Maak verse pasta zonder pastamachine met een heerlijke vulling van pompoen, ricotta en salie. Was het maar altijd weekend…

Bereidingstijd: ca. 1 uur en 30 min. + wachttijd

Dit heb je nodig voor de Rotolo di pasta (voorgerecht voor 6 personen):

  • 1 teentje knoflook – geperst
  • 1 bosje salie – de helft fijngehakt
  • nootmuskaat – geraspt
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 500 g flespompoen – in blokjes van 2 cm
  • 150 g ricotta
  • 25 g + extra parmezaan – geraspt
  • 1 snufje gemalen foelie
  • 1 ei – geklutst
  • 100 g boter
  • keukengaren

Voor de pasta:

  • 150 g pastabloem + extra om te bestuiven
  • 1 ei
  • 1 eidooier

Alles in huis? Aan de slag, we maken zelf pasta met pompoen, ricotta & salie!

1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Meng de knoflook, de fijngehakte salie, een snufje nootmuskaat, 1 el olijfolie, zout en peper. Voeg de blokjes pompoen toe en meng door elkaar. Verdeel het mengsel over een bakplaat en rooster 40-60 minuten in de oven tot de pompoen zacht en droog is. Als de pompoen zacht en droog is krijg je een stevige vulling die makkelijker te rollen is. Snijd de blokjes pompoen daarvoor zo gelijk mogelijk en verspreid ze op gelijke afstand van elkaar over de bakplaat. Zo kan er meer vocht verdampen.

Doe voor de pasta de bloem in een keukenmachine en meng kort door (in plaats van hem te zeven). Voeg het ei en de eidooier toe en kneed in de machine tot het deeg een bal vormt. Voeg indien nodig 1 el water toe. Kiep het deeg op een werkblad en kneed het zeer glad. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat rusten op kamertemperatuur.

2. Pureer de pompoen fijn in een keukenmachine. Voeg de ricotta, 25 g geraspte parmezaan, zout, peper en een snufje foelie toe.

3. Rol het pastadeeg uit tot een rechthoek van ca. 40×50 cm en 1 mm dikte. Schuif een schone (witte) katoenen theedoek onder het pastavel.

maak zelf verse pasta zonder pastamachine

4. Verdeel de pompoenvulling over het pastavel en laat 1 cm van de rand vrij.

5. Rol het pastavel op met behulp van de theedoek. Bestrijk de bovenkant van de pastarol met geklutst ei en plak hem ermee dicht.

6. Wikkel de pastarol in de theedoek en bind hem om de ca. 10 cm vast met keukengaren (niet te strak). Bind de uiteinden van de rol vast met keukengaren. Bind een lusje aan elk uiteinde als handvat.

maak zelf verse pasta zonder pastamachine 2

7. Vul een vispan of braadslee met water en breng het aan de kook. Voeg wat zout toe en laat de pastarol voorzichtig in het water zakken. Kook ca. 20 minuten op matig vuur, neem uit het water en laat afkoelen.

8. Verhit ondertussen al roerend een klontje boter in een koekenpan tot hij bruin kleurt en notig ruikt. Voeg de hele blaadjes salie toe en bak ze ½ minuut. Neem van het vuur.

9. Verwijder de theedoek en snijd de pastarol met een vochtig mes schuin in stukken van ca. 5 cm. Verdeel over borden en verdeel de boter met de blaadjes salie erover. Bestrooi met wat parmezaan.

maak zelf verse pasta zonder pastamachine 2

Per portie: ca. 356 kcal
10 g eiwit | 23 g vet | 27 g koolhydraten

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Anna Glover Foto’s: Sean Calitz Styling: Morag Farquhar Foodstyling: Anna Glover

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!