Gault&Millau: beste chef van 2022

Jaarlijks organiseert Gault&Millau een evenement waarbij ze hun nieuwe gids lanceren. Daarnaast reiken ze diverse awards uit, waaronder de award voor de beste chef van 2022. Dit jaar strijken ze neer in Tivoli Vredenburg, in samenwerking met Gemeente Utrecht. Burgemeester Sharon Dijksma opende het event.

Wil je iedere week de lekkerste recepten, tips & nieuwtjes ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is het verschil tussen Michelin en Gault&Millau?

Waarschijnlijk ken je de sterren van Michelin. Deze organisatie brengt jaarlijks een gids uit met diverse restaurants die worden beoordeeld aan de hand van sterren.

Eén ster is een restaurant met niet zomaar een goede keuken, maar een die eruit springt in vergelijking met restaurants uit dezelfde categorie. Daarnaast staat één ster voor een uitzonderlijke prijs/kwaliteitverhouding.

Twee sterren krijgt een restaurant pas als deze een verfijnde keuken heeft die een omweg waard is. Vaak hebben ze er bijzondere specialiteiten en wijnen. De prijzen zijn vaak aan de maat, maar hiervoor mag je dan wel ongekende kwaliteit verwachten.

Drie sterren is het hoogst haalbare bij Michelin. Dit betekent dat het restaurant een uitzonderlijke keuken heeft die een reis waard is, buitengewoon en heerlijk eten in combinatie met beroemde wijnen, perfecte bediening én een stijlvol interieur. Kortom, alle elementen voor een culinaire beleving zijn aanwezig.

Gault&Millau lanceert ook jaarlijks een gids met de beste restaurants. Ze beoordelen iets anders dan Michelin. Zo krijgen restaurants bij Gault&Millau punten in plaats van sterren. Het maximaal aantal te behalen punten is 20. In hun gids staan alleen restaurants die meer dan 12 punten behaalden. Gault&Millau kijkt meer naar de details zoals de garing van de gerechten, de ontvangst, de adviezen op het gebied van wijn en of de chef ook zelf aanwezig is.

Gault & Millau

Awarduitreiking en gids

Tijdens de gidslancering van Gault&Millau vindt ook de uitreiking van de awards plaats. Hier wordt onder andere de beste chef van 2022 bekend gemaakt. Daar waar er normaal gezien jaarlijks een nieuwe gids komt zal er dit jaar een update plaatsvinden van de gids van 2020. De afgelopen twee jaar waren chaotisch voor de horeca, vandaar dat een update meer op zijn plaats is. Wil je altijd de laatste informatie bij de hand hebben? Sinds kort kun je de app van Gault&Millau downloaden, zo ben je altijd als eerste op de hoogte.

Gault&Millau beste chef van 2022

De beste chef van 2022

Op maandag 14 maart werden diverse awards uitgereikt, waaronder de award voor de beste chef van 2022. In 2020 won chef Soenil Bahadoer deze prestigieuze prijs, in 2021 was er in verband met Covid19 geen uitreiking.

De award voor de beste chef van 2022 werd uitgereikt aan chef Syrco Bakker van restaurant Pure C in Cadzand. Een chef die al jaren aan de top staat en zijn sporen meer dan verdiend heeft. Zijn mentor Sergio Herman sprak hem vol trots toe via een filmpje.

Robin van de Bunt ontving de award voor de beste jonge topchef van 2022. Hij geeft leiding aan de keuken van restaurant De Leuf in Ubachsberg.

De beste ontdekking van 2022

Naast de award voor de beste chef van 2022 werden er nog veel meer awards uitgereikt. Restaurant Tres uit Rotterdam kreeg de award voor de beste ontdekking van 2022. Ze staan natuurlijk op ons lijstje met hotspots in Rotterdam en zijn zeker een bezoekje waard! Reserveer snel een tafeltje, voordat ze helemaal vol zitten.

De hoogste nieuwe binnenkomer (plek 17) dit jaar is restaurant Brut 172 in Reijmerstok van chef Hans van Wolde.

Groenten in de spotlight: beste groenterestaurant

Restaurant Choux ontving dit jaar de award voor het beste groenterestaurant. Hier eet je zeer verfijnde groentegerechten, van klassiek tot experimenteel. Naast groenten serveren ze ook vis en vlees, al zijn het de gerechten met groenten in de hoofdrol die je absoluut niet mag missen. Je vindt ze aan De Ruijterkade 128 in Amsterdam.

Lees ook:

Noma: beste restaurant van de wereld