Geschiedenis

De oorsprong van Flammkuchen ligt in de Elzas, een streek die meerdere keren een deel van Duitsland is geweest en nu één van Frankrijks kleinste staten is. De Elzas ligt langs de westelijke oever van de rivier de Rijn en grenst aan Duitsland en Zwitserland. In de Elzas, ofwel Alsace, wordt het ook wel Tarte Flambe genoemd.
In de zeventiende eeuw werd de Elzas in beslag genomen door de Franse koning, Duitsland won het grondgebied terug na de Frans-Pruisische oorlog van 1870. Frankrijk nam het gebied weer aan rond het einde van de eerste Wereldoorlog en in 1940 kwam de Elzas weer in Duitse handen na hun invasie van het land. Tot slot werd het gebied in 1944 bevrijd door Amerikaanse troepen en bleef het eigendom van Frankrijk.
flammkuchen
Het verhaal achter Flammkuchen gaat terug naar de dagen van belangrijke Alsace bakkers, die overgebleven deeg als proefdeeg gebruikten om de temperatuur van de door hout gestookte broodoven te meten om het brood voor de volgende dag te bakken. Dun uitgerold deeg werd in het midden van de oven geplaatst en als de oven de juiste warmte had bereikt werd het deeg binnen twee minuten gaar. Als de temperatuur te hoog was vatte het vlam, waardoor het dunne deeg Flammkuchen werd genoemd. Eenmaal afgebakken als een knapperige cracker en belegd met wat crème fraîche, uien en spek ontstond uit dit ‘toeval’ de bekende “Elzasser Flammkuchen”.

Ook Flammkuchen proberen?

Zelf Flammkuchen maken is simpel. Je kunt je Flammkuchen beleggen met je favoriete ingrediënten en er eindeloos mee variëren. Tante Fanny heeft sinds kort Flammkuchendeeg in het assortiment. Het deeg is bakklaar en rechthoekig uitgerold op bakpapier. Voor een heerlijk gerecht is niet veel nodig: het verse Flammkuchendeeg van Tante Fanny en wat verse ingrediënten. Van de bekende Elzasser Flammkuchen, varianten met pompoen, mozzarella, ham en rucola tot peren en cranberries of kersen en marsepein… Het is heerlijk! Zelf aan de slag?

Klik hier voor de heerlijke Flammkuchen recepten van Tante Fanny.

tantefanny