Helaas zijn er dit jaar geen nieuwe twee -en driesterrenrestaurants bijgekomen in Nederland. Sterker nog, door de sluiting van De Leest in Vaassen hebben we nu nog twee driesterrenrestaurants over: Inter Scaldes in Kruiningen van Jannis en Claudia Brevet en de Librije in Zwolle van Jonnie en Therese Boer. Jacob Jan Boerma van De Leest heeft overigens vrijwillig zijn sterren ingeleverd. Hij vertelt in een interview met De Stentor dat hij toe was aan een nieuwe uitdaging. Binnenkort opent hij in Amsterdam een pizzarestaurant en er zijn plannen voor ‘iets’ in Japan.

Nieuwe sterrenrestaurants

Tijdens de sterrenregen konden acht restaurants rekenen op erkenning van de prestigieuze gids. De nieuwkomers zijn:

Graphite by Peter Gast in Amsterdam

Toelichting van Michelin: Bij Graphite by Peter Gast (Amsterdam) gaat het er wat geheimzinniger en intiemer aan toe, maar de inventiviteit van chef Gast is al even delicieus.

Noble Kitchen in Cromvoirt

Toelichting van Michelin: bij Noble Kitchen (Cromvoirt) van Tom Schoonus en Edwin Kats valt de uitgebreide kaart op. Gasten hebben er een uitermate aantrekkelijke keuze uit gerechten met een flinke knipoog naar Azië. Alles draait er rond ongedwongen genieten van lekker eten.

Beluga Loves You in Maastricht
Toelichting van Michelin: het alom gekende Beluga Loves You wordt erkend met een eerste ster onder leiding van Servais Tielman. Hij nam het restaurant vorig jaar over en bewijst zijn talent met ingetogen creativiteit.

Rantrée in Maastricht
Toelichting van Michelin: Maastricht verwelkomt twee nieuwe sterrenrestaurants in deze editie 2020. Rantrée heeft op zijn nieuwe locatie in het Dormio Resort duidelijk een stap vooruit gezet. De eigentijdse finesse van chef Hermans staat vandaag garant voor een culinaire topervaring.

Zout & Citroen in Oosterhout
Toelichting van Michelin: ook Zout & Citroen in Oosterhout valt op door zijn relaxte gastronomie. De creativiteit waarmee chef Helleman oriëntaalse kruiden in zijn gerechten verwerkt, is heerlijk.

Versaen in Ravenstein
Toelichting van Michelin: voor een geweldige prijs-kwaliteitverhouding is Versaen in Ravenstein eveneens een must-do. Mediterrane en oosterse invloeden geven schwung aan de keuken van chef Derks.

Eden in Valkenswaard
Toelichting van Michelin: dat wereldse verhaal van koken met oriëntaalse kruiden is de sterkte van Eden in Valkenswaard, waar chef Cooijmans geweldige associaties creëert met de pareltjes die sommelier Robin Groos uitschenkt.

Marrees in Weert
Toelichting van Michelin: de aandacht voor een ongedwongen sfeer en een goede prijs-kwaliteitverhouding is dit jaar een duidelijke tendens. Genieten van topgastronomie kan ook relaxed en toegankelijk zijn. Jan Marrees (Weert) is een mooi voorbeeld van een chef die zichzelf opnieuw heeft weten uit te vinden. Hij begon met een nieuw, laagdrempeliger concept, maar behield wel oog voor kwaliteit en smaak. Chef Marrees voelt perfect aan wat zijn gasten willen en gaat daar creatief mee om.

Verloren sterren

Ook waren er een aantal restaurants die hun sterrenstatus moesten inleveren. Dit zijn, naast De Leest, Beluga in Maastricht (twee sterren), Blok’s in Amersfoort (één ster), Bridges Dining in Amsterdam (één ster), La Trinité in Sluis (één ster) Strandlodge in Winterswijk (één ster).