Wat is “International Fried Chicken Day”?

Het ontstaan van International Fried Chicken Day is onduidelijk. Misschien is het wel één grote commerciële truc van fastfoodketens. Vroeger was kip een dure delicatesse en werd de gefrituurde variant voornamelijk bij bijzondere gelegenheden gegeten. Door de opkomst van synthetische pesticiden en de ontwikkeling van de veehouderij werd kippenvlees een stuk toegankelijker. Wat vaststaat is dat we de feestdag jaarlijks vieren op 6 juli. Voornamelijk in Amerika eet men volop gefrituurde kip op deze dag. Dat klinkt ons als muziek in de oren, wij willen dit feestje dan ook niet missen!

Wat maakt Fried Chicken zo speciaal?

Gefrituurde kip klinkt helemaal niet zo bijzonder. Toch is het dat zeker! Er zijn verschillende bereidingen. Zowel met kippendijen, drumsticks of filets. Over het algemeen zijn kippendijen wat sappiger en smaakvoller. Het begint vaak met karnemelk. Door de kip minimaal 24 uur te marineren in karnemelk wordt het vlees boterzacht. De zuivel bevat zowel vet als zuur, dit resulteert in heerlijke stukjes malse kip. Daarnaast voorkomt de karnemelk dat de kip uitdroogt tijdens het frituren. Zie het als een extra beschermlaagje.

Gebruik de beste kruidenmix

Misschien wel het belangrijkste geheim; de kruidenmix. Fastfoodketens zweren bij hun geheime kruidenmixen voor gefrituurde kip, en veel families gebruiken generatie op generatie zelfgemaakte kruidenmengsel. De kruiden geven de fried chicken hun specifieke smaak, begrijpelijk dat dit zo belangrijk is. Als je verschillende recepten naast elkaar legt lijkt er een gemene deler. Vaak bestaan de mixen uit cayennepeper, paprikapoeder, knoflookpoeder, oregano en zwarte peper. Maak naar hartenlust je eigen combinatie en experimenteer eens met verschillende kruiden. Voeg al een beetje toe aan de karnemelk zodat de smaken optimaal in de kip trekken.

Hoe zorg je voor knapperige kip?

Het knapperige korstje van fried chicken zorgt voor een heerlijke beleving. In combinatie met de kruidige smaak en de zachte kip resulteert dit in een feestje. Je paneert de kip met een mengsel van bloem en kruiden. Natuurlijk heb je ook een ei nodig zodat het mengsel blijft plakken. Volgens sommige chefs is er één groot geheim om de perfecte crunch te geven aan het korstje; maïsmeel! Verwar dit niet met maïzena of polenta. Het meel wordt gemaakt van de hele maïskorrel en is fijner dan polenta. Door dit toe te voegen aan het mengsel krijgt de korst van de kip ultieme crunch.

Wat kan je met Fried Chicken?

Natuurlijk is het heerlijk om een grote bucket met fried chicken naar binnen te werken, maar je kan er zoveel meer mee maken. Om je wat inspiratie te geven hebben we heerlijke recepten uitgezocht met gefrituurde kip.

Chicken & waffles

Zoet en hartig in één gerecht? In Amerika zijn chicken & waffles een klassieker. De hartige, krokante kip gaat perfect samen met de fluffy wafels en de zoete ahornsiroop.

Chicken & waffles fried chicken day

Japanse Katsu Sando

Het is een enorme caloriebom, maar je mag hem dan ook zeker delen. Eén ding is zeker, na de Katsu Sando heb je genoeg energie voor twee!

fried chicken katsu sando

Meer over frituren? Lees snel verder:

Feit of fabel? Dit moet je weten over frituren

 

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.