Cheddar

Burgernight op de planning staan? Dan mogen de essentials zoals burgers, broodjes maar ook cheddar niet ontbreken. Net als bij gewone cheddar, verwacht je bij vegan cheddar die stevige, rubberachtige structuur. De cheddar van Violife is gemaakt op basis van kokosolie en is met de ogen dicht niet te onderscheiden van zijn koemelk-broertje. Hij is net als gewone cheddar makkelijk smeltbaar, maar zonder dat ‘ie van je broodje loopt. Qua smaak doet hij ons een beetje denken aan belegen Goudse kaas en wie houdt daar nou niet van?

Kaasplakken

Met vegan broodbeleg zit het tegenwoordig best wel goed. Zo zijn er plantaardige varianten voor kipfilet, paté en filet american en zijn er een aantal prima vegan kaassoorten op de markt. De kaas van Simply V is gemaakt op basis van amandelen en lijkt niet alleen als twee druppels water op echte kaas maar smaakt ook zo. Maar wat misschien nog wel het leukste is aan vegan kaas, is de verscheidenheid aan smaken die er te vinden is. Zo vind je kaas met paddenstoelen en paprika van Wilmersburger en heeft Follow Your Heart een pittige peperkaas in het assortiment. Zo wordt jouw boterham met kaas echt nooit saai!

Camembert

Het moment waarvan je niet wist of ‘ie nog ging komen is eindelijk daar: er is goede veganistische camembert op de markt te vinden. Net zoals bij reguliere camembert wordt deze kaas gerijpt door middel van fermentatie en schimmels, wat ervoor zorgt dat het zijn typische smaak krijgt. In plaats van koemelk, worden bij het maken van vegan camembert cashewnoten gebruikt. De structuur is lekker zacht en romig en wat soepeler dan bij normale camembert. Aan de ingrediënten val je je geen buil: cashewnoten, water, roze Himalayazout, kruiden en veganistische vergisting bacteriën. Heb je de toastjes al klaar staan?

Probeer deze eens: Happy Cashew

Wist je dat vegan kaas in de meeste gevallen hele andere voedingswaarden heeft dan gewone kaas? Zo zitten er veel minder of soms geen eiwitten in vegan kaas, zitten er vaak meer koolhydraten in en kan het vetgehalte erg verschillen. Kijk dus altijd goed op de verpakking!

Schimmelkaas

Nederland is een echt kaasland en het kan dan ook niet anders dat de beste vegan schimmelkaasmakers in Nederland zitten. Het merk Max & Bien won dit jaar de Vegan Cheese Awards met hun blauwe kaas op basis van cashewnoten en druivenbladeren. De Amsterdamse kaasmaker gebruikt dezelfde culturen als in blauwe kaas op zuivelbasis, waardoor de smaak extra goed wordt nagebootst. Na het toevoegen van de culturen en het ontwikkelen van de schimmel wordt de kaas zo’n twee maanden gerijpt. Dat geeft de kaas een karakteristieke en extra pittige smaak. Ook qua looks gooit deze blauwgeaderde kaas hoge ogen.

Fonduekaas

Nu de temperaturen dalen en het buiten guur wordt wil je maar één ding: in een warme trui en op je knieën aan tafel knapperig stokbrood in de kaasfondue dippen. Gelukkig heb je daarvoor geen dierlijk product meer nodig. Wat je verwacht van een kaasfondue? Smeuïge kaas dat in je pan smelt tot een zachte saus en waarmee je perfect draden kunt trekken tijdens het dippen.

Met deze vegan fonduekazen kan het: No cheese fondue van BioToday of No Muh Vegusto.

Roomkaas

Roomkaas is een echte allemansvriend. Het is lekker op een toastje bij de borrel, op een verse boterham tijdens de lunch of ‘s avonds door je pasta. Extra fijn dus dat er nu ook vegan variant te vinden is. Onze favoriet is die van Soyananda. Dit product is gemaakt van gefermenteerde tofu met lijnzaadolie voor de omega-3. Dankzij het fermenteerproces proef je de typische kaassmaak en door het zachte van de tofu is het romige mondgevoel net zo lekker als bij gewone roomkaas. De kaas is iets dunner van structuur, maar dat maakt hem wel goed smeerbaar. Probeer ook de kruiden-knoflook en de groenepeper-tomaat smaken.

Of proef deze: Violife Creamy

Liever zelf aan de slag met vegan kaas? Maak onze recepten voor vegan parmezaan, ricotta, mascarpone en mozzarella.