Wie van lekker eten en drinken houdt, vindt in de Ierse hoofdstad een modern palet van prachtige producten van dichtbij en verrassende smaken van ver weg. We gingen op pad en zetten een paar van de mooiste plekjes voor je op een rij.

1. Sheridans Cheesemongers

sheridans kaaswinkel dublin
Een begrip voor iedere Ierse kaasliefhebber: de winkels van Sheridans. Op zoek naar de beste en meest typisch Ierse kazen stappen we dit kleine winkeltje aan South Anne Street binnen. We worden vriendelijk onthaald door een cheesemonger die ons wat Ierse kazen laat proeven. Direct horen we het echter: deze man is geen Ier, maar komt uit Frankrijk. Een Fransman die zo bevlogen is over de Ierse kazen dat hij in Dublin is gaan wonen en in ’s lands bekendste kaas winkel werkt. Er moet toch iets helemaal goed zitten met die Ierse kaas. En ja, we ontdekken heerlijke smaken. Een op Hollandse Goudse kaas lijkende Coolea, een op Franse camembert lijkende Milleens en een fantastische Ierse oude cheddar.
Je vindt Sheridans Cheesemongers op Anne Street South 11, Dublin. 

2. Pepper Pot

pepper pot dublin
Ooit was Powerscourt House een vervallen Greorgiaans herenhuis en de binnenplaats een vieze parkeerplaats. In de jaren ’80 van de vorige eeuw is het huis echter opgeknapt en de binnenplaats overdekt met een glazen dak. In het huis en de binnenplaats zijn vooral luxe specialiteitenwinkels gevestigd. Leuk, maar wij komen voor iets anders. The Pepper Pot, gevestigd op de 1e verdieping en met terras op de balustrade aan de binnenplaats. Hier worden iedere dag (in een piepklein keukentje) de heerlijkste broden en gebakjes vers gebakken. Helemaal volgens eigen recept en met alleen de beste biologische ingrediënten uit de buurt. Thank us later, want dit had je zelf nooit gevonden!
Je vindt het Pepper Pot café in het Powerscourt Centre op dit adres: William Street South 59, Dublin.We hebben de wandelroute al voor je uitgestippeld, alleen nog even op start klikken (zie onderaan).

3. Loose Canon Cheese & Wine

loose canon cheese and wine dublin
We hadden natuurlijk al kaas geproefd bij Sheridan’s, maar wat Loose Canon zo interessant maakt, zijn met name het assortiment biologische wijnen, het moderne interieur én de fantastische verzameling Ierse charcuterie. “En dat is uniek”, vertelt eigenaar Kevin Powell, “want Ierland heeft geen rijke historie als het over vleeswaren gaat. Maar ook in Ierland is het kleinschalig boeren met oog voor een goed product populairder geworden. Daardoor zijn er flink wat ambachtelijke worsten- en hammenmakers bijgekomen.” Absoluut een leuke zaak om even voor een goed glas en wat heerlijke hapjes binnen te lopen!
Loose Canon Cheese and Wine vind je op Drury Street 29, Dublin. 

4. Fallon & Byrne Food Hall

fallon and byrn food hall dublin
A proper grocers. Dat is hoe ze bij Fallon & Byrne hun winkel omschrijven. Hier vind je van alles het beste, zo simpel is het. Pas gevangen vis, goed gerijpt vlees, heerlijke koffie, zondige cakes, de mafste blikjes en potjes en de meest verse soorten groenten en fruit. Heerlijk om als foodie even rond te snuffelen en te bedenken dat je best een extra koffer kan inchecken voor de terugreis. Mocht je niet terug de regen in willen, dan kun je in de kelder terecht voor een selectie van 600 bijzondere wijnen, die je ter plaatse kunt nuttigen met al het lekkers dat je boven hebt uitgezocht.
Fallon & Byrne Food Hall zit op Exchequer Street 11-17 in Dublin. 

5. Teeling Whiskey

teeling whiskey dublin
Ooit was Ierland verreweg de grootste whiskey-producent ter wereld. Verschillende oorzaken, waarvan de introductie van de Coffey Still en de hardnekkige weigering van de Ieren om deze te gebruiken de belangrijkste was, zorgden ervoor dat de Ierse whiskey vanaf ca. 1830 een eeuw van teruggang meemaakte. Het was zelfs zo erg dat er van alle 40 distilleerderijen in Dublin, niet één in de stad overbleef. Maar het tij keerde en in 2015 bouwde Teeling de eerste nieuwe distilleerderij, op traditionele wijze, in 125 jaar in de stad. In hun mooie experience center neemt de gids
je mee langs dit verhaal en mag je alles zien: zelfs in de ketels mag je een kijkje nemen. Leuk weetje: op de dag dat wij een kijkje namen bij Teeling, werd het eerste vat nieuwe whiskey dat in 125 jaar in Dublin gemaakt is aan gebroken en wij mochten proeven!
Teeling Whiskey is een stukje om, maar zeker de moeite waard. Dit is het adres: Newmarket 13-17, Dublin.

6. Swan Bar

swan bar dublin
Je bezoek aan Dublin is niet compleet zonder een pint of Guinness in een echte Ierse pub. The Swan is er zo een. Het interieur op zich is al een museum en de waard Ronan Lynch vertelt er de mooiste verhalen over. Van de kogelgaten in de muur die overbleven na de Ierse onafhankelijkheidsoorlog tot de shirts en foto’s die herinneren aan de rugby-prestaties van zijn vader. En over het aparte ‘hokje’ voor vrouwen, omdat het niet ‘decent’ was voor een vrouw om drinkend gezien te worden. Op weg naar buiten lopen we over het prachtige mozaïek van een zwaan. Het herinnert
ons aan een tijd waarin elke bar een naam kreeg die simpel uit te beelden was; voor iedereen die niet kon lezen.
York Street 58, Dublin.

7. Dublin Pizza Company

dublin pizza company
Oké, het is niet typisch Iers, maar in een grote stad als Dublin moet er ergens goede pizza te krijgen zijn. En wij weten waar. Het is nog wat vroeg, maar de pizzaiolo heeft zijn (Italiaanse) steenoven al voor ons opgestookt. Het rolluik gaat net ver genoeg omhoog om ons de eerste verse pizza van de dag te serveren. Ja, dit is hoe een echte Napolitaanse pizza hoort te smaken. En dat is zelfs in Dublin een van de lekkerste dingen op aarde.
Je laatste stop vind je op de Aungier Street 32, Dublin.

Start je foodtour Dublin hier of klik op het kaartje.


Tekst en foto’s: Willem van Santen