Geschreven door: Bart Andeweg

In de foodies van september werd er een oproep gedaan; ‘Laat foodies voor je koken in het eenmalig op te zetten foodiesrestaurant. foodieskok Willem van Santen kookt een feestelijk viergangendiner……’

Het enige wat ik moet doen is een bericht liken op facebook. Makkelijke actie. Met een leuke herinnering als prijs. Want het voelt toch als winnen.

Enkele weken later. De hele actie allang vergeten, krijg ik op facebook een verzoek tot vriendschap van de foodies redactie. Er gaat een lampje branden. Meer nog niet. Geen bericht, geen likes… Stilte. De volgende ochtend een bericht op mijn facebook wall. Ik ben uitgenodigd om samen met iemand op vrijdag 26 oktober te komen eten in Amsterdam.

Geen idee wat ik kon verwachten. Wordt het koud eten voor de styling van de foto’s? Zijn de andere mensen wel gezellig? En in wat voor setting komen we terecht?

Samen met mijn vrouw Manon togen we op een vrijdagochtend naar Amsterdam. Het is even zoeken, maar ergens achteraf op een industrieterrein vinden we een… loods. Geen restaurant, geen idyllische locatie, maar een loods op een industrieterrein. De loods blijkt een fotostudio met in het midden een gedekte tafel voor acht. Een keuken waar Willem zijn werk kan doen, van alle gemakken voorzien. In de studio hangen al heerlijke luchten en wordt er al flink gekookt.

We zijn de eerste. Al snel volgt de rest. De hele foodies redactie is aanwezig. Leuk om de mensen achter het blad, dat nu al twee jaar op mijn mat belandt, eens de hand te schudden.

Het is een uur of twaalf. We beginnen iets verlegen en onwennig aan een aperitief en gaan aan tafel. Onze instructies? Geen. Gewoon gezellig gaan tafelen en af en toe schuift er iemand van de redactie aan om mee te luisteren of vragen te stellen.

En gezellig is het. Vier koppels, totale vreemden van elkaar. Iedereen heeft wel wat te vertellen. Superleuk om op zo’n manier mensen te ontmoeten. Allen met één gezamenlijke passie. Koken… en niet te vergeten lekker eten.

We eten vier gangen. Alle vergezeld door heerlijke wijnen. Af en toe schuift er inderdaad iemand aan van de redactie. Er wordt voornamelijk veel gepraat en veel gelachen. Oja. De fotograaf loopt ook nog ergens rond.

We hebben een heerlijke middag. De ene gang is nog lekkerder dan de andere. Een mix van zoetjes, zuurtjes, vis en vlees komt voorbij. Om eerlijk te zijn was het zo gezellig dat ik de gerechten, buiten de smaak, niet echt in me opgenomen heb. Gelukkig staat alles in de december uitgave van foodies en kan ik alles nog eens rustig nalezen.

Ik wachtte met smart op de nieuwe foodies, nogmaals bedankt!