Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
examen eten

10x brain food: dit zijn dé superfoods waarmee je je examens gaat halen

Advertentie

Examens zorgen voor de nodige spanning en slapeloze nachten. De laatste samenvattingen neem je door en dan ben je er bijna klaar voor. Met deze superfoods slaap je net even wat beter, verbeter je je concentratie en kom je die laatste periode helemaal zen door!

Met dit eten haal je je examens

Ze zijn alweer volop bezig, alle examens. Natuurlijk bereid je je optimaal voor door goed te leren, rijtjes te stampen en veel te oefenen. Wist je dat de juist voeding je daar een handje bij kan helpen? Wij zetten de beste superfoods voor je examens op een rijtje, want alle beetjes helpen!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Volkoren producten

Deze producten helpen bij het verbeteren van je concentratie en focus, dus ga voor de volkoren varianten als je kiest voor pasta, brood of rijst tijdens je examens.

2. Bessen

Voornamelijk blauwe bessen stimuleren je kortetermijngeheugen, handig voor die laatste rijtjes die je er gisteravond nog in hebt gestampt. Overigens schijnen bananen hetzelfde effect te hebben, dus je kunt zelfs kiezen wat je bij het ontbijt eet!

examens eten

Nog meer eten voor bij je examens:

3. Havermout

Hoog in vezels, eiwitten en laag in vetten is een moeilijk te vinden combinatie. Daarom is havermout het juweeltje onder de examen snacks. Het is lekker, je kunt er eindeloos mee variëren en houdt je energielevel voor een langere duurzame tijd op peil. Bekijk hier bijvoorbeeld onze favoriete recepten voor havermoutpap.

4. Vette vis

Vette vis is rijk aan omega-3 vetten die ervoor zorgen dat je brein, hart en gewrichten beter functioneren. Geen fan van vis? Je vindt omega 3 ook in sojabonen, chiazaad, pompoenpitten, walnoten en oliën.

5. Tomaten

Wis je dat tomaten schade aan je brein helpen voorkomen? In tomaten zit een antioxidant – lycopeen – dat bescherming biedt aan je hersenen.

> naar het recept: bruschetta

tomaten examens eten

6. Groene thee

Vaak kies je voor een energiedrankje om wakker te blijven tijdens deze stressvolle weken maar ga juist voor groene thee. Er zit in groene thee namelijk ook cafeïne om je wakker en scherp te houden en je hersencellen lekker te laten werken – op zoek naar die antwoorden die je ergens achterin hebt opgeslagen. In de energiedrankjes zit vaak enorm veel suiker waardoor je juist van de ene energiedip naar de andere gaat. Bovendien zitten er in groene thee veel gezonde antioxidanten die je angsten verminderen en je hersenactiviteit juist stimuleren.

7. Pindakaas

Niet alleen goed voor je budget, het is ook nog eens goed voor je brein. Vol van gezonde vetten helpt deze snack je op weg naar het laatste examen. Ga voor selderij met pindakaas, een rijstwafel met pindakaas, of appel en banaan met pindakaas, de opties zijn eindeloos. Dit wil je tijdens je examens eten.

> naar het recept: zelf pindakaas maken

Zelf pindakaas maken examens eten

8. Pure chocolade

Pure chocolade kan je helpen met de productie van endorfine, een lichaamseigen stof die je helpt om je taken af te maken en je mood te verbeteren. Pas op: te veel suiker is ook niet goed. Snack dus vooral met mate!

9. Eieren

Om de dag goed te beginnen kun je kiezen uit een gekookt, scrambled, gebakken of voor de chefs onder ons een gepocheerd ei. Eieren zijn erg voedzaam en vol van gezond vet en eiwitten die je helpen bij het verbeteren van je algemene brein functie en geheugen. Tip: ook handig als snack mee te nemen.

> naar het recept: gebakken avocado met gerookte zalm en ei

Gebakken avocado met gerookte zalm en ei

10. Avocado

Vol van enkelvoudig verzadigd vet zijn avocado’s goed voor je doorbloeding (pomp dat bloed naar de juiste hersencellen) en kan het je bloeddruk verlagen – nog eens handig voor al die nachtelijke hartkloppingen.

Last but not least

Maak je vooral niet druk. Het komt allemaal wel goed. Of je deze superfoods tijdens je examens gaat eten of niet; you can do this! Al kan ontbijten met een gekookt eitje en wat avocadospread op je volkoren toast nooit kwaad. Heel veel succes!

Lees ook:

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!