Food and Friends kookboek van het Jaar-verkiezing

De zes koppige vakjury van de Food and Friends Kookboek van het Jaar-verkiezing heeft uit maar liefst 54 inzendingen “Java” van Maureen Tan als all over winnaar bekend gemaakt. Het culi-platform Food and Friends organiseert deze kookboeken-verkiezing van Nederland en België, met een vakjury- en een publieksprijs. Zowel Nederlandse als vertaalde kookboeken kunnen meedoen aan deze verkiezing. “Eten met Nick“, van de populaire YouTuber Nick Toet, kreeg de meeste stemmen en won daarmee de publieksprijs van 2022.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Awards voor fotografie en vormgeving

Tijdens een smaakvolle uitreiking voor genodigden in het Miele Experience Center op de Van Baerlestraat in Amsterdam ontvingen verschillende auteurs van kookboeken awards en prijzen. Daarnaast waren er ook prijzen voor vormgevers en fotografen, die natuurlijk onmisbaar zijn voor kookboeken. De Beste Kookboek van het Jaar fotografie award 2022 ging naar de fotografe Charlotte Bland vanLa vita è dolce” (uitgeverij Becht). Vormgever van “De bakatlas” – geschreven door Rutger van den Broek (Carrera culinair) – Thijs Koelemeijer ontving de Beste Kookboek van het Jaar vormgever award 2022.

Publiekslieveling

Ruim 22.500 stemmen werden dit jaar uitgebracht. Nick Toet was met zijn 172.000 “Koken met Nick” YouTube abonnees al een publiekslieveling, maar is dat nu ook met zijn gelijknamige kookboek.

De vakjuryprijs

Uiteindelijk werd “Java” van Maureen Tan de all over winnaar van 2022 volgens de vakjury. Het boek is een culinaire reis door Java, ingedeeld per gebied. Door te focussen op een gebied krijgt de lezer naast de bekende recepten ook nieuwe of bekende recepten met een eigen twist. Tevens geeft het kookboek een prachtig inkijkje in de cultuur van Java door aantrekkelijke foto’s en veel achtergrondinformatie. Maureen Tan voelde de urgentie bij veel Indonesische mensen om de verhalen en de eetcultuur te delen, wat zij deed door dit vast te leggen in een kookboek.

Food and Friends kookboek van het Jaar-verkiezing

Food and Friends kookboek van het Jaar-verkiezing: eervolle vermelding

De vakjury is van mening dat “Altijd zondag” van Wil Demandt een eervolle vermelding verdient. Het is namelijk meer dan een kookboek volgens de jury. Het is een culinaire biografie, een historisch document en een afsluiting van een tijdperk. Wil Demandt is een begrip in de culinaire wereld die niet verloren mag gaan.

altijd zondag

Lees ook: