melittaa

Ontstaan

De oerfilter ziet in 1908 het levenslicht. Een Duitse huisvrouw genaamd Melitta Bentz ontwierp de eerste papieren koffiefilter. Ze wilde effectief de bittere smaak die veroorzaakt werd door het koken van losse koffie of de veelgebruikte methode met linnen elimineren. Melitta Bentz komt op het geniale idee om het koffiedik met behulp van een papieren filter uit de kopjes te verbannen door gaten te slaan in de bodem van een messing schaaltje en daarop een vloeiblad uit het schoolschrift van haar zoon te leggen. Met een patent op haar uitvinding en een startkapitaal van 73 rijkspfennig laat de huisvrouw op 15 december de firma M. Bentz in het handelsregister van Dresden registreren. Melitta is geboren! Bekijk de volledige tijdlijn hier.
melit
Melitta Bentz

De eerste commercial

Vinden we leuk: in 1938 komt het eerste Melitta-reclamespotje komt in de bioscoop!

Koffie met stroom

Tot in de jaren ’60 leek koffie maken op een ceremonie: de bonen moeten met de hand worden gemalen en de koffie moet met de hand opgeschonken worden. De eerste filterkoffiemachines verdringen in 1965 het filtreren met de hand. Melitta is via de filterkoffiemachine 120 één van de eerste aanbieders van elektrische koffiemachines. Dat is voor deze tijd de snelste manier om gefilterde koffie te krijgen. Acht kopjes in slechts zes minuten haalt geen enkele andere koffiemachine!

Aromatisch filterpapier

Melitta ontwikkelt in 1977 een nieuwe generatie filterpapier: de Melitta filterzakjes met het gepatenteerde aromavliespapier. Dit aromavliespapier is volledig geperforeerd. Het laat de opgeloste aroma’s van de koffie door en houdt desondanks de ongewenste koffiedrabs op betrouwbare wijze tegen.
melittagif-15

Caffeo

Melitta introduceert de volautomaat Caffeo in 2008 en in 2010 komt de koffievolautomaat Caffeo CI op de markt – de basis voor de Melitta Caffeo volautomaten anno 2016, variërend van de Caffeo Solo tot de Caffeo Barista. Een echte barista kent het geheim van een perfect kopje koffie – van een ristretto tot een flat white. Hij weet welke soort koffiebonen ideaal zijn voor welke koffiespecialiteit, in welke volgorde de ingrediënten volgens het originele recept moeten worden toegevoegd, en hij onthoudt bovendien hoe je jouw koffie het liefst drinkt. Dankzij de Melitta Caffeo Barista geniet je nu thuis van de veelzijdige kennis van een barista. De foodies redactie heeft sinds kort ook deze Caffeo barista op kantoor en we zijn FAN! We vinden het een genot voor alle zintuigen dankzij het mooie design, het handige bedieningsconcept en de keuze uit 18 heerlijke koffiespecialiteiten! Binnenkort delen we onze favoriete koffierecepten met je…
Benieuwd naar meer? Volg Melitta op Facebook!
melittacaffeo

Volgende week verwelkomen we je graag weer in onze koffiebar!