100 jaar geleden had de Dresdense huisvrouw Melitta Bentz definitief genoeg van bittere smaak en tandenknarsen tijdens het koffiedrinken. Een vloeiblad uit het schoolschrift van haar zoon Willy bracht haar op het eenvoudige idee om tijdens het koffiezetten met een filter en papier het ongezonde koffiedik uit te filteren. Zij knutselde met een geperforeerde messing beker en op 20 juni 1908 was de bedrijfsbasis gelegd. De eerste messing filterhouders werden vervolgens vervangen door porseleinen filterhouders en deze kleurrijke houders in combinatie met de papieren filters bleken een ware hit. Wij willen ze allemaal!
melll

Maar hoe zet je nou de perfecte kop koffie met de hand?

  1. Het beste aroma krijg je met vers gemalen koffiebonen. Bij filterkoffie moet de maling middelfijn tot grof zijn. Hiervoor kan je de Molino electrische koffiemolen gebruiken!
  2. Vouw een Melitta filterzakje langs de dubbele rand onderaan en aan de zijrand om en zet het in de porseleinen filterhouder. Schep de versgemalen koffie in het koffiefilter en verdeel hem gelijkmatig. Het water kun je in de tussentijd alvast aan de kook brengen. De perfecte temperatuur om koffie te zetten ligt bij 96 graden Celsius. Als je geen temperatuurregelaar op je waterkoker hebt, kun je het water ook na het koken ca. 2 minuten laten afkoelen.
  3. Voor een perfect met de hand gezet kopje koffie kun je de gemalen koffie eerst met een klein beetje water volledig vochtig maken.
  4. Door het eerste contact met het water gaat de koffie uitzetten en komt het koffiebed een beetje omhoog. Dit duurt ongeveer 30 seconden en is belangrijk omdat hiermee de aroma’s helemaal vrij komen. De koffiekenners noemen dit blooming! Door deze methode ruik je de aroma’s enorm goed, en de geur van koffie in huis roept een bijzonder gevoel op. Genieten!
  5. Giet de rest van het water in langzame, cirkelvormige bewegingen in het midden op de koffie en dus niet op de rand van het filterzakje. En voilá, het perfecte kopje koffie!

Dit is de beste koffieformule voor twee bekers koffie: 36 gram versgemalen koffie met 600 ml water verhit op 96 graden Celcius.

melittagif-15

Nog een aantal tips:

  • Bij de handfiltratie wordt er idealiter geen kokend water op de koffie gegoten. Daarna even wachten (ca. 20 – 30 seconden) en dan de koffie met de rest van het water zetten. Het voordeel van het handmatig filtreren is dat het zetproces optimaal kan worden aangepast. Via de gietmethode kan de sterkte worden gevarieerd.
  • Als je van een milde koffie wil genieten, is het aan te bevelen om de gehele waterhoeveelheid in één keer op de filter te gieten. Als de koffie sterker moet worden, giet je de koffie in golven op en laat je de koffie tussendoor steeds volledig doorlopen. Je krijgt een sterke koffie door het water continu golfsgewijs bij te gieten.
  • Als je bij de handmatige filtratie de koffiekan voorverwarmd met kokend water, kunnen de temperatuur en het aroma van de koffie nog beter op peil worden gehouden.

melittagif-29

De drie soorten Melitta koffiefilters

Melitta® Filterzakjes Original
Het bijzondere kenmerk van dit papier is dat het microfijne poriën bevat. Deze zorgen ervoor dat alleen de fijnste aromastoffen in je koffie terechtkomen: zo wordt steeds het volle aroma ontwikkeld.
Melitta Gourmet® Filterzakjes
Innovatieve AromaPor®PLUS aromagaatjes laten meer koffieoliën door, die dragers zijn van meer dan 800 koffiearoma’s. De 3 gepatenteerde Aromazones® met de AromaPor®PLUS aromagaatjes zorgen ervoor dat je filterkoffie zijn aroma perfect kan ontwikkelen.
Melitta® Bamboo koffiefilters
De Melitta® Bamboo aromafilters, gemaakt van snel groeiend bamboe, dragen hun steentje bij aan milieuvriendelijk koffiegenot.

De 3 gepatenteerde Aromazones® met specifiek gegroepeerde aromagaatjes zorgen ervoor dat de filterkoffie zijn smaak perfect kan ontwikkelen. De onderste zone, de zogenaamde “voorzetzone”, zorgt voor de eerste ontwikkeling van het aroma. De middelste zone garandeert een gelijkmatige extractie en verfijnt zo het aroma van je koffie. De bovenste zone voorkomt een bittere smaak en garandeert een evenwichtig aroma.

melita-groene-koffiepot-en-scherp-fib-wit

Met wie wil jij genieten van zo’n overheerlijke verse kop koffie?