Wat is panko?

Panko is Japans paneermeel gemaakt van een speciale soort witbrood. Panko bestaat uit grotere vlokken en is veel lichter, luchtiger en knapperiger dan gewoon paneermeel. Je kunt panko vrijwel altijd door paneermeel vervangen, maar het resultaat zal niet hetzelfde zijn. Alleen panko geeft je gerechten het lichte, maar o zo onweerstaanbare crunchy jasje.

Bereidingswijze

Met deze basistechniek kun je leren om vrijwel alles te voorzien van het heerlijk knapperige laagje panko. Voor het laagje heb je maar 3 dingen nodig: bloem, geklutst ei en uiteraard panko. Verder heb je olie nodig om in te frituren. Haal de ingrediënten naar wens achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Verhit een laag olie in een (frituur)pan tot 160-180°C en frituur de gepaneerde ingrediënten tot ze aan de buitenkant goudbruin en knapperig zijn en van binnen gaar. Schep je knapperige lekkernijen uit de olie en laat even uitlekken op keukenpapier. Serveer direct met een bijpassende saus. Het knapperige laagje smaakt vers het lekkerst, dus frituur alleen de hoeveelheid die je direct op kunt maken. De gepaneerde producten kun je evt. een dagje in de koelkast bewaren.

Wat kun je allemaal paneren?

De lijst van wat je NIET kunt paneren zou eigenlijk vele malen korter zijn. Alles wat je na het bakken in de koekenpan of in de oven lekker vindt, wordt nóg lekkerder onder een laagje panko. Kip, vis, groente zoals courgette, aubergine of bloemkool, champignons, tofu, verschillende soorten kaas en ga zo maar door. Wat is niet geschikt? Groenten met veel vocht zoals komkommer of tomaten en ingrediënten met een lange gaartijd. Verder is bijna alles dat compact genoeg is om te kunnen paneren en frituren het proberen waard!

7 verrassende recepten

Wees niet bang om te experimenten met panko, want onder een knapperig laagje en met bijbehorende saus wordt bijna alles lekker, zelfs spruitjes als je ze niet lust. Maar heb je nog helemaal geen ervaring met paneren, dan kun je het beste eerst een recept volgen. We hebben voor je 7 verrassende recepten verzameld voor lekkernijen met een crunchy laagje panko. Stuk voor stuk onweerstaanbaar lekker!

Crunchy avocadofrietjes met salsa van gegrilde mango

 

Gefrituurde garnalen po’boy uit Louisiana

po'boy

Japanse katsu sando

Mozzarellasticks met pittige dipsaus

mozzarellasticks

Gebakken burrata met caponata

Geitenkaasburgers met pittige paprikajam

geitenkaasburgers

Bloemkoolkroketjes

Bloemkoolkroketjes

Lees ook: Zo stel je de perfecte borrelplank samen in 4 simpele stappen