Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
BitterSweet: Earl grey crème caramel met boekweitkrokant

BitterSweet: recepten voor desserts met een diepere laag

In samenwerking met Solidaridad
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Achter veel zoete gerechten schuilt stiekem een bitter verhaal over uitbuiting en armoede. Als consument weet je niet altijd welke merken écht rekening houden met de positie van boeren en eerlijke en duurzame productie. Solidaridad is een campagne gestart om ons bewuster te maken over de producten die we consumeren, onder andere met het BitterSweet magazine vol tips, adviezen en smaakvolle zoete recepten. Wij mogen alvast een heerlijk recept uit het magazine met je delen!

BitterSweet desserts

Vind jij het dessert stiekem ook het lekkerste onderdeel van een etentje? Of het nu thuis is of in een restaurant, wij kunnen vaak niet wachten tot de laatste gang. Als het water je nu al in de mond loopt hebben we goed nieuws, er komt namelijk een een heerlijk magazine aan boordevol recepten voor toetjes: BitterSweet. Na het succesvolle pop-up toetjes restaurant BitterSweet in restaurant Circl in Amsterdam komt Solidaridad met een eenmalig magazine boordevol verhalen en recepten, stuk voor stuk met een diepere laag.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Desserts met een diepere laag

De recepten zijn niet alleen ontzettend smaakvol, ze vertellen ook allemaal een bitterzoet verhaal. In de landen waar bijvoorbeeld chocolade, bananen, koffie en thee vandaan komen spelen namelijk hele andere problemen en regels dan in Nederland. Boeren en arbeiders worden in de productie en handel lang niet altijd eerlijk behandeld. Daarnaast lijdt het milieu vaak ook nog eens schade. Gelukkig zijn er verschillende initiatieven – zoals die van Solidaridad – om de wereld een stukje beter te maken. Al kokend en bakkend kun jij zelfs een handje helpen!

Het magazine BitterSweet

Het speciale magazine BitterSweet wordt eenmalig uitgegeven. Hierin vind je niet alleen de recepten van alle toetjes die geserveerd werden bij de pop-up, het magazine staat ook vol met eerlijke shoptips, interviews met chef Heske Verburg en een boer. Zo leer je op een luchtige manier de verhalen achter producten en ontdek je welke eerlijke keuzes jij zelf kunt maken. Benieuwd geworden? Hier bestel je gratis het magazine gemakkelijk online.

Bestel hier het eenmalige magazine BitterSweet

Recepten in het magazine

Wat dacht je van geroosterde ananas met honingraat en blauwe kaas of chocolademousse met citroencrème en koffiegenoise? Dit zijn maar een paar voorbeelden van de onweerstaanbare recepten die je in het magazine vindt. De recepten zijn niet alleen verrassend om te maken, het magazine staat ook nog eens vol met presentatietips. Zo serveer jij je gasten niet alleen een smaakvol toetje, het ziet er ook nog eens restaurantwaardig uit.

Als het dessert dan eenmaal op tafel staat is het een goed moment om wat diepere gesprekken te voeren. Ook hier helpt het magazine BitterSweet je bij. Weet jij bijvoorbeeld hoe je het beste solidair kunt shoppen? Het is makkelijker dan je denkt, bezoek maar eens de biowinkel bij jou om de hoek, ga naar een markt waar je van lokale boeren kunt kopen en verdiep je in de verschillende seizoenen.

Om je een voorproefje te geven mogen we alvast een recept uit het magazine met je delen:

Earl grey crème caramel met boekweitkrokant

Met deze fantastische crème caramel maak je gegarandeerd indruk op je gasten. Zeker als je dan ook nog eens de producten hebt geshopt aan de hand van de tips van Solidaridad. De smaak van de thee komt terug in dit dessert die verrassend goed smaakt bij de crème caramel. Het krokantje van boekweit maakt het helemaal af.

> naar het recept: earl grey crème caramel met boekweitkrokant

BitterSweet: Earl grey crème caramel met boekweitkrokant

Solidaridad

Solidaridad wil dat alles in supermarkt is gemaakt met respect voor mens, milieu en toekomstige generaties. Bedrijven hebben volgens Solidaridad de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de productie van hun volledige aanbod vrij is van mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling. Ondanks een aantal vrijwillige initiatieven, blijkt er Europese wetgeving nodig om ervoor te zorgen dat alle bedrijven zich hiervoor inspannen. Helaas duurt het nog jaren voor die wetgeving er komt.

Gelukkig kun jij nú al in actie komen door te kiezen voor het meest eerlijke product. Dat smaakt beter omdat je het kunt eten met een goed geweten, én met je aankoop toon je ook nog eens aan dat je eerlijke producten wilt.

Praktische tips

Natuurlijk zijn er een aantal praktische tips waarmee het nog makkelijker wordt om eerlijke producten aan te schaffen. Koop bijvoorbeeld producten als bananen, chocolade, koffie en
thee altijd met een keurmerk. Denk aan de fairtrade, biologisch of Rainforest Alliance keurmerken. Blijf daarnaast altijd kritisch en zoek eens uit waar je favoriete merk eigenlijk vandaan komt. Wat ook helpt is om specifiek op zoek te gaan naar gespecialiseerde merken die rechtstreeks met boeren werken en deze daarmee ook ondersteunen.

Benieuwd waar de kleinschalige boeren tegenaan lopen en hoe Solidaridad probeert bij te dragen? Je leest het hieronder:

Thee

Wist je dat in de theesector de vrouwen meestal het zware fysieke werk doen, zoals het plukken en dragen van de theebladeren? Hierdoor zijn ze kwetsbaarder voor noodweer en ziektes. Daarentegen krijgen mannen hoge functies of taken waar technische kennis voor nodig is. In het Trinitea programma van Solidaridad is dan ook speciale aandacht voor vrouwelijke theeboeren, waar zij het hele jaar door advies en training krijgen van experts uit de sector. Zo leren de boeren zich aan te passen aan klimaatverandering, duurzamer te produceren en een beter inkomen te verdienen.

Honing

Aan koffie alleen verdien je als kleinschalige boer niet genoeg en ben je kwetsbaarder voor een mislukte oogst. Door te zorgen voor meerdere bronnen kunnen boeren zowel hun inkomen vergroten als hun kwetsbaarheid verminderen. In Kenia is het houden van bijen een zo’n aanvulling. Met behulp van Solidaridad zijn meerdere corporaties begonnen met de bijenteelt en leveren zij honing voor een stabiele prijs.

BitterSweet: bijen houden voor honing

Banaan

Wereldwijd bedreigen ziektes de bananenteelt. Een nieuwe bananen schimmel komt al voor in Mozambique en kan ieder moment andere Afrikaanse landen bereiken. Bananen behoren tot het basisvoedsel van miljoenen Afrikanen en daardoor vormen gewasziektes een ernstige bedreiging voor de voedselzekerheid van deze mensen. Bananenplantages zijn vooral vatbaar wanneer ze slecht onderhouden worden. Solidaridad leert boeren de juiste hygiëne toe te passen zodat ziektes kunnen worden voorkomen. Dit is helaas niet de oplossing voor het probleem, wetenschappers zijn nog altijd opzoek naar een structurele oplossing.

Koffie

De steeds ernstigere gevolgen van klimaatverandering treffen kleinschalige boeren het hardst. Denk aan langere perioden van droogte, extremere weersomstandigheden en voedselschaarste. Tegelijkertijd hebben zij niet de middelen om zich hieraan aan te passen. Binnen het project ‘Van klimaatslachtoffers naar klimaathelden’ van Solidaridad krijgen 100.000 boeren de kans om klimaatslimme landbouwmethoden door te voeren. Zo wordt hun plantage weerbaarder tegen de gevolgen van klimaatverandering én komt er bij de teelt minder uitstoot vrij.

BitterSweet: Harrison Gachanja (68), Coffee, Kenya, © Solidaridad

Cacao

Terwijl de wereldwijde vraag naar cacao stijgt, verdient driekwart van de cacaoboeren te weinig om aan de basisbehoeften van een gezin te voldoen. Wist je dat 95% van de cacao wordt geteeld door kleinschalige boeren die beperkte toegang hebben tot informatie over nieuwe landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen en financiering? Daarnaast wordt er door verschillende beleidsniveaus nauwelijks geluisterd naar de belangen van de boeren. Het Reclaim Sustainability! Programma zorgt er voor dat die boeren ondersteund en vertegenwoordigd worden, zodat beleid en beslissingen in de landbouwsector in hun voordeel zijn.

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!